Joan Tardà

Cornellà de Llobregat, Baix Llobregat 26 de setembre de 1953

Nascut a Cornellà de Llobregat, fill d’una família treballadora. És professor de català en un institut de secundària, i està vinculat a moviments reinvincatius ciutadans i a entitats com la Coordinadora Contra la Marginació o el Moviment del Voluntariat Lingüístic de Cornellà. Va formar part del primer ajuntament democràtic del seu municipi el 1979, elegit com a independent en la candidatura del PSUC, i va formar part de l’organització política Nacionalistes d’Esquerra. Després es va afiliar a Esquerra i n’ha estat president a Cornellà de 1996 a 1999, just abans de ser escollit regidor. Des del 2004 és diputat al Congrés, on ha destacat per les seves intervencions en català o per la defensa de la Llei de Memòria Històrica. “Orgullosament republicà, anhelo un Estat català que ens permeti repartir millor la riquesa i basteixi una democràcia d'excel·lència”, proclama.

  • Llicenciat en Filosofia i Lletres.
  • Catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes a l’IES Esteve Terradas.

  • Vinculat a moviments reivindicatius ciutadans i de dinamització cultural, és soci de diverses associacions i entitats ciutadanes, d'entre les quals destaca el Rugbi Club Cornellà, l'AVV Casc Antic i la Coordinadora Contra la Marginació.
  • Forma part de la Junta Directiva de L'Avenç, entitat creada per a la defensa del patrimoni cultural i arquitectònic de Cornellà, i és membre fundador del Moviment del Voluntariat Lingüístic de Cornellà.
  • És autor de diversos llibres de recerca històrica sobre la comarca del Baix Llobregat i la ciutat de Cornellà.

  • Militant del PSUC del 1974 al 1976. D'ençà de la seva fundació va participar en l'Assemblea de Batlles i Regidors Nacionalistes d'Esquerra, es va integrar en l'organització política Nacionalistes d'Esquerra (NE) i en el Comitè de Solidaritat amb els Patriotes Catalans, creat a Cornellà al principi dels anys vuitanta.
  • En dissoldre's NE, es va afiliar a Esquerra i n'ha estat president a Cornellà durant el període 1996-1999.

  • Va formar part del primer ajuntament democràtic de Cornellà de Llobregat, el 1979, elegit com a independent en la candidatura del PSUC.
  • El 1999 va ser elegit regidor de l'Ajuntament, on encapçalava la candidatura d'Esquerra, i el 2003 va ser reelegit en el càrrec, al qual va renunciar el setembre del 2004.
  • Diputat i portaveu del grup d’Esquerra Republicana al Congrés des del 2004. Reescollit el 2008, 2011, 2015 i 2016.