El president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, al Debat de Política General / Marc Puig
El president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, al Debat de Política General / Marc Puig

El president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana ha defensat "la independència de Catalunya" com una necessitat

El president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, reivindica els valors republicans com a base de les noves transformacions i demana valentia política a l'Estat per resoldre el conflicte polític. Ho ha fet en la seva intervenció durant el Debat de Política General del Parlament de Catalunya.

El discurs del president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, resumit en 10 frases:

  1. Volem, necessitem, la independència de Catalunya perquè sigui un país lliure, en el sentit més ampli del terme. Una lluita que, sobretot, va de la gent, de la llengua, de justícia social i de quin model de país volem.
  2. El d'avui és el primer debat de política general al Parlament amb un president republicà al capdavant de la Generalitat, des de fa més de 80 anys. I és evident que hi ha un punt d'orgull a les files d'Esquerra Republicana. I de consciència de la responsabilitat, n'hi ha moltíssima.
  3. Aquest és el primer dels nostres compromisos irrenunciables: el compromís de ser fidels als acords arribats. El compromís amb els pactes, per nosaltres, respon a un esperit de lleialtat sincer.
  4. Nosaltres presentem una alternativa per a la reconstrucció. No un parentesi, sinó un punt d’inflexió per una societat més sostenible, igualitària i justa. Davant de la resignació, ambició i voluntat de transformació.
  5. Nosaltres dibuixem un horitzó diferent. On la prosperitat va acompanyada de la sostenibilitat. On el creixement és una font de riquesa compartida i no una depredació privada que s’apropia del benefici però centrifuga cap a als altres. Això no és prosperitat. És vendre's la gent, la terra i la vida. I nosaltres no ens venem ni la gent, ni la terra, ni la vida.
  6. Una decisió econòmica que no contempli els costos ambientals ni és estratègica ni és possible. Per tot això, diem no a ampliar l'aeroport del Prat que proposava AENA. No sense consens, no sense respecte mediambiental, no sense respecte institucional, no sense abans repensar el model socioeconòmic.
  7. Aquesta també ha de ser la legislatura de la defensa aferrissada del català. Per això a cada cop orquestrat contra la llengua ens hi trobaran de cara, aquí i allà. Perquè això no va només de quotes, això va del nostre compromís innegociable amb una llengua que és raó de ser i garantia de cohesió social.
  8. És imprescindible que implementem la Llei d’igualtat de tracte i no discriminació que va aprovar aquest Parlament. Hem de desenvolupar la llei trans catalana, ràpid i amb convenciment. Hem de frenar la violencia masclista en totes seves formes. Perquè amb el feixisme ni s’hi flirteja, ni se li posa catifa vermella, se’l combat.
  9. L'Estat ha de tenir valentia política i democràtica. És el que nosaltres tenim per asseure'ns a la taula malgrat tot. No s’hi val escudar-se en una malantesa separació de poders o amb una autonomia d’uns aparells burocràtics profunds i desbocats.
  10. Nosaltres, que som independentistes de fa anys, portem a la taula el que són els grans consensos del país: amnistia i referèndum; fi de la repressió i exercici del dret a l’autodeterminació. I això és revolucionari perquè és inaudit. Si negociar és confrontar idees, conviccions i propostes, la taula de negociació és, en definitiva, una taula de confrontació.

Etiquetes