Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Marta Vilalta, en la cloenda del 29è Congrés Nacional d'Esquerra Republicana. MARC PUIG
Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Marta Vilalta, en la cloenda del 29è Congrés Nacional d'Esquerra Republicana. MARC PUIG

El Congrés Nacional d’Esquerra Republicana referma per amplíssima majoria l’aposta per articular el 80% de la societat catalana favorable al referèndum com a via més “efectiva” cap a independència

“Oferim un objectiu: una Catalunya independent, una República Catalana de llibertat. I oferim una manera d’arribar-hi: un referèndum que interpel·li tothom per decidir el nostre futur democràticament”. Aquesta ha estat la proposta que ha traslladat al país aquest dissabte el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, en la cloenda del 29è Congrés Nacional de la formació celebrat a Lleida. “Mà estesa als que volen els mateixos objectius i no saben ben bé com assolir-los”, ha reblat.

“La nostra causa guanyarà en la mesura que siguem capaços de construir grans majories socials i polítiques al nostre país, i l'acompanyament i reconeixement de la comunitat internacional”, ha subratllat Junqueras, que ha posat de relleu que “és possible” també l’acompanyament de la comunitat internacional “en la defensa d'un pacte de claredat que estableixi les condicions del referèndum”.

“Si som capaços de construir forces democràtiques molt àmplies, els temps seran molt curts, i tots el aquells que no se sumen a aquest camí, que és l’únic que està explicitat, només contribueixen a allargar el temps i les dificultats per aconseguir els objectius”, ha avisat.

Marta Rovira: “Som el partit gran i defensem Catalunya arreu”

La secretària general, Marta Rovira, ha situat els reptes polítics d’Esquerra Republicana en el cicle que ara s’obre: “Estar al costat de la gent”, fent-se seves les necessitats de la ciutadania; “reconstruir el país”, amb una especial “preocupació” per les condicions dels llocs de treball; “superar el desgast constant” d’actors polítics “que només actuen amb mirada a curt termini, subterfugis i mentides”; i “continuar fent camí cap a la república catalana”, posant al centre de l’agenda política el referèndum.

“Quan més hem avançat com a moviment és quan hem agafat la urna com a icona. Hem de marcar coma objectiu una acumulació de forces entorn del referèndum, que inclou a tothom”, ha assenyalat Rovira. La secretària general ha recordat que la força electoral d’Esquerra Republicana ha aconseguit fer seure per primer cop el govern espanyol en una taula de negociació, un fet que “ha obert portes internacionals”, i ha entomat la invitació del president Pere Aragonès d’articular un Acord de Claredat fent una crida a acumular la força social favorable al referèndum per portar-la davant l’Estat.

“Alguns no entenen la nostra forma de governança perquè esperen que fem com ells han fet sempre. Però s’equivoquen, governem amb l’objectiu del bé comú, no devem res a ningú, tenim les mans lliures”, ha destacat Rovira. “Som el republicanisme útil, el partit gran que defensa Catalunya arreu”, ha exclamat.

Pere Aragonès: “Treballem per fer que la gent visqui millor”

El president de la Generalitat i coordinador nacional, Pere Aragonès, ha subratllat el “compromís inequívoc amb la ciutadania” dels republicans. “En un moment molt complex en què la inflació es menja uns salaris encara massa baixos i es menja les oportunitats, no deixem que dels problemes se’n encarreguin uns altres”, ha destacat. “Entre d’altres coses perquè sabem que si deixem que se’n cuidin uns altres els problemes seguiran”, ha avisat.

Aragonès ha insistit en què el govern republicà treballa per “fer que la gent visqui millor”. “Per això és tan important el pressupost de la Generalitat”, ha alertat, alhora que ha detallat algunes de les principals partides, com les que consoliden 4.300 professionals al sistema de salut i 7.000 mestres i professors, o els 1.300 milions addicionals als hospitals, especialment als centres d’atenció primària.

El president de la Generalitat ha assegurat que els republicans faran possible “que la ciutadania apoderada decideixi sobre la independència de Catalunya”, i que ho faran “situant la democràcia, els drets i les llibertats al centre”, treballant “per posar fi a la repressió”. En aquest sentit, ha criticat una “cúpula judicial capturada per la dreta” i “la por del govern de l’Estat davant la crítica de la dreta i l’extrema dreta”. “Davant d’aquesta realitat seguim treballant per superar tots els límits”, ha assegurat.

Marta Vilalta: “Som els que millors respostes podem donar”

La secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, ha posat de relleu que Esquerra Republicana és l’organització catalana “amb més història”, però la que a la vegada “millor s’ha sabut adaptar i actualitzar als reptes de la societat” i que “millors respostes pot donar avui en el present i especialment de cara al futur”. “Prova d’això és la confiança que ens fa la ciutadania”, ha reforçat.

“Encarnem els valors tradicionals de la llibertat, la igualtat i la fraternitat, però també els més actuals del feminisme, de l’ecologisme, de l’antifeixisme, de la justícia social i la democràtica, de la transparència, del bon govern i el retiment de comptes a cada moment”, ha defensat la portaveu republicana, que ho ha contraposat a aquells que “plantegen la política com un tot o res, com un xantatge permanent, un crítica constant mancada de proposta” . “Aquesta setmana hem tornat a donar una lliçó de responsabilitat i generositat, de sentit de país”, ha subratllat, posant com a exemple la negociació dels pressupostos de la Generalitat.

Ernest Maragall: “Ha arribat l’hora de la Barcelona republicana”

“Ha arribat l’hora de la Barcelona republicana, la capital dels drets i la justícia, de la llibertat, una capital europea de referència”, ha manifestat el candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall. Flanquejat per més d’un centenar de candidats i candidates, Maragall ha reclamat que Barcelona ha de “recuperar l’empenta, el nou projecte i el somni compartit d’una ciutat que ha de ser la capital de la vida i un orgull per tothom”.

“Hi ha qui vol que res canviï, que Barcelona i Catalunya segueixin sent com alguns voldrien, que segueixi trossejada, compartimentada, petita”, ha lamentat Maragall, que ha avisat: “Però hi ha un missatge per ells: hi ha una alternativa al model caduc que representeu, i aquesta alternativa es diu Esquerra Republicana de Catalunya”

També ha intervingut l’alcaldessa de Ponts, Soles Carabasa, que ha destacat que els alcaldes i alcaldesses republicanes “no han vingut només a gestionar, sinó a transformar els municipis”, des del “bon govern” i la “proximitat”, “transformant la forma de fer política, des de la base, amb vocació de servei i no de lucre, sent útils, vetllant pel bé comú i no pels interessos d’uns pocs”.

 La militància d'Esquerra Republicana aprova la ponència política al Congrés Nacional. MARC PUIG
La militància d'Esquerra Republicana aprova la ponència política al Congrés Nacional. MARC PUIG

La via democràtica del referèndum

El Congrés Nacional ha aprovat la ponència política amb un 96,78% dels vots. Una ponència en què Esquerra Republicana aposta pel referèndum d’independència com la millor via per guanyar la República Catalana, “la millor eina per a servir la ciutadania i garantir drets i llibertat per a tothom”. Els republicans defensen que cal articular la majoria del 80% del país que defensa aquest instrument democràtic per tal de portar-lo a la taula de negociació amb l’Estat, i apunten quines haurien de ser les condicions del referèndum per tal d’obrir-ne el debat a la societat catalana. La ponència situa que l’eina que ens fa avançar més ràpidament són les polítiques republicanes i el bon govern, així com la construcció de sobiraniades de tots els àmbits.

A la ponència política es van rebre 265 esmenes, que s’han debatut als congressos territorials i assemblees sectorials. Més d’un centenar van superar el procés de debat i han quedat acceptades o bé incloses mitjançant transaccions. Al plenari únicament han quedat una esmena viva, sobre retirar la referència a Montenegro pel que fa a les experiències internacionals de referèndums d’autodeterminació, que finalment ha estat rebutjada.

Les aportacions de la militància integrades al text s’han centrat en el reforçament de la defensa dels drets LGTBI i dels drets de les dones. També en reforçar la defensa dels drets del treball i la seva importància en el bastiment de majories socials partidàries de l’autodeterminació. Un altre àmbit incorporat al text és el vessant ambiental en el discurs republicà, en dos àmbits: el desenvolupament sostenible, amb el reforçament de la mobilitat tenint en compte el context de crisi climàtica i, la defensa dels drets i el benestar dels animals. Pel que fa al conflicte polític, els debats han propiciat la incorporació d’esmenes per reforçar la necessitat de construir fronts amplis en favor del dret a l’autodeterminació i augmentar la majoria independentista, així com la necessitat d’augmentar les complicitats internacionals.

Un partit reforçat internament

Al matí s’ha aprovat per unanimitat la ponència estatutària. El text manté l’estructura i l’essència de la darrera versió d’Estatuts d’Esquerra Republicana aprovats al Congrés Nacional de 2019, incorporant mesures per avançar en la seguretat jurídica del funcionament de l’organització, aportant major claredat en la interpretació i fent avançar el partit en els principis de l’ètica, qualitat democràtica i la igualtat de gènere. També enfortint l’organització generant noves estructures en l’àmbit de municipals, control ètic, àmbit internacional i moviments socials. A la ponència estatutària s’han transaccionat gairebé una vintena d’esmenes, la majoria per millorar la representació territorial del Consell Nacional del partit, així com reforçar la representativitat de les assemblees de dones.