Junqueras denuncia al Consell d’Europa i a l’ONU que no se’ls deixi passar el confinament a casa

El president republicà eleva el cas en dues cartes escrites on exposa el cas de tots els presos i preses polítiques, i demana a ambdós organismes que emprenguin accions

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha fet arribar per carta al Consell d’Europa i a l'Alt Comissionat pels Drets Humans de les Nacions Unides la vulneració de drets que pateixen, ell i la resta de presos polítics catalans, per no poder passar el confinament a casa. El president dels republicans demana també als dos organismes internacionals que actuïn per restaurar els seus drets.

Junqueras denuncia en les missives l’amenaça que el Tribunal Suprem va llançar contra els funcionaris de les juntes penitenciàries, en la qual els advertia que si avalaven la sortida dels presos polítics durant el confinament, podien incórrer en prevaricació. Una amenaça que, segons apunta Junqueras, és la causa directa de la resolució negativa de les juntes.

Per altra banda, Junqueras també exposa que aquesta negativa contravé el mandat del mateix Alt Comissionat pels Drets Humans de les Nacions Unides, qui recomana als estats prendre mesures urgents per alliberar espai a les presons, permetent el confinament a casa de presos en estat de risc, persones vulnerables i presos i preses amb permisos. La casuística dels presos polítics queda recollida dins la recomanació de l’ONU en tant que es troben en règim de 100.2, que els permet la sortida per anar a treballar o cuidar de familiars, com bé apunta el president republicà en les seves cartes.

Tot això, afirma Junqueras, genera un tracte discriminatori. I no només per als presos i les preses polítiques, sinó també per a tots aquells interns de Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses que, trobant-se en règim de 100.2, tampoc no podran passar el confinament a casa, a diferència d’interns d’altres centres penitenciaris en les mateixes condicions.

Amb tot, Junqueras clou que no poder passar el confinament a casa posa en risc la seva salut, i que, a més, vulnera múltiples drets fonamentals reconeguts internacionalment, com la separació de poders, el principi de no discriminació per motius polítics, la igualtat davant la llei o el respecte a les minories.

El president dels republicans ha fet arribar, junts amb les missives, la carta que l’eurodiputada Diana Riba ha fet arribar a la Comissió Europea i a l’ONU sobre l’amenaça del Tribunal Suprem als funcionaris de les presons catalanes.