Esquerra denuncia que Oriol Junqueras ha estat exclòs de la llista pel 10N de manera il·legal

El Suprem va resoldre que no està inhabilitat i, en base a això, els republicans exigeixen la seva llibertat i que la JEC el restitueixi com a cap de llista

Esquerra Republicana demana a la Junta Electoral Central que restitueixi Oriol Junqueras com a cap de llista el 10N després d’haver-lo exclòs de la candidatura de forma arbitrària i il·legal. Els republicans ho defensen ara perquè s’ha conegut que, a la sentència contra l’1-O, el Suprem va decidir deixar en suspens la inhabilitació de Junqueras fins que Luxemburg no es pronunciï sobre la seva immunitat. És a dir, la JEC es va precipitar quan va forçar que Junqueras caigués com a cap de llista d’Esquerra el 10N.

En paral·lel, pels republicans és incomprensible que el Suprem freni la inhabilitació, però alhora mantingui Junqueras a la presó. I és per això que també han presentat un recurs al Suprem demanant-ne la llibertat, especialment tenint en compte que, si Luxemburg decideix que Junqueras és immune com a eurodiputat, se n’hauria de decretar la llibertat.

Per tot plegat, els republicans assenyalen una tercera contradicció: si el Suprem considera que Junqueras pot exercir un càrrec electe, perquè no està inhabilitat, Junqueras s’ha de poder presentar a les eleccions malgrat el veto de la JEC. No es pot censurar la seva elegibilitat preventivament si no està inhabilitat.

El vicesecretari general de Comunicació i Estratègia d’Esquerra, Sergi Sabrià, ha afirmat que l’exclusió de Junqueras de les llistes republicanes “torna a ser un escàndol judicial i una nova mostra de l’arbitrarietat amb què s’utilitza la justícia”. Sabrià està convençut que “van en contra de l’Oriol perquè tothom sap que és el millor candidat que es pot tenir”, i ha assegurat que Junqueras serà rehabilitat aquest diumenge a les urnes.

En definitiva, si el Suprem deixa a l’aire la inhabilitació de Junqueras, el president d’Esquerra s’ha de poder presentar a les eleccions d’aquest diumenge malgrat la decisió arbitrària de la JEC.

Els republicans són conscients que no serà possible que Junqueras aparegui a les paperetes electorals perquè ja estan impreses i distribuïdes, però, tot i així, exigeixen que se’l restitueixi en la seva condició de candidat per evitar la seva vulneració de drets i llibertats.

Etiquetes