La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa / Marc Puig
La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa / Marc Puig

La portaveu republicana trasllada “tot el suport” al president Puigdemont, que avui declara a Sardenya, i exigeix la retirada de totes les euroordres

El dia en què el president Carles Puigdemont declara al jutjat de Sàsser, a Sardenya, degut a la petició d’extradició del jutge Pablo Llarena, la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha volgut traslladar-li “tot el suport” en roda de premsa: “Confiem que la justícia italiana actuï com la resta de justícies europees i deixi en llibertat el president; la persecució judicial i obsessiva de l’Estat no s’aguanta per enlloc”, ha dit Vilalta.

La republicana també ha carregat contra el jutge espanyol: “Llarena no es cansa de fer el ridícul i d’anar acumulant revesos a Europa”, ha dit. I és que ja ha topat amb les justícies de Bèlgica, Alemanya, Regne Unit i, ara fa 15 dies, la d’Itàlia, a més de l’assemblea de parlamentaris del Consell d’Europa i el grup de detencions arbitràries de l’ONU.

Sense anar més lluny, la setmana passada una vintena de membres de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa, liderats per la senadora d’Esquerra Laura Castel, van signar i registrar una declaració conjunta que insta el Consell a reclamar a l’estat espanyol “l’amnistia per a totes les persones polítiques que estan sent assetjades judicialment”, ha recordat Vilalta. “Demanen, per tant, l’amnistia i també la possibilitat de negociar l’autodeterminació del poble de Catalunya”, ha explicat.

Davant d’això, Vilalta ha afirmat que “des d’Esquerra, exigim la retirada de totes les euroordres que encara afecten companys i companyes exiliades, entre elles, la secretària general del partit, Marta Rovira”. I ha reclamat, també, “l’única solució possible: que s’acabi la repressió a través d’una amnistia que situï al carril polític un conflicte que és polític”.

Malgrat aquesta repressió, Vilalta ha volgut destacar que, en el quart aniversari de l’1 d’Octubre del 2017, “sabem que tornarem a vèncer perquè el nostre compromís amb fer la independència del nostre país es manté intacte, i sabem que la República Catalana és el millor projecte que podem oferir a la ciutadania”.

La millor manera d’aconseguir aquesta República, ha dit Vilalta, és a través d’un referèndum, “l’instrument més inclusiu, perquè pregunta i escolta tothom”; alhora, la millor manera d’aconseguir el referèndum, és la “via negociada”. “Com, si no, s’han de resoldre els conflictes polítics?”, ha plantejat la portaveu, que ha defensat “explorar al màxim” la via de la taula de negociació per aconseguir-hi els “grans consensos del país”: l’amnistia i l’autodeterminació.


L’amnistia i la llengua catalana, al debat de política general del Parlament

La republicana ha volgut acabar l’atenció als mitjans fent esment al debat de política general de la setmana passada al Parlament: “Estem molt satisfets que els grans consensos hi fossin presents; a partir d’una proposta de resolució aprovada pels 74 vots independentistes de la cambra, tramitarem al Parlament una proposició de llei d’amnistia per enviar al Congrés dels Diputats”, ha destacat. “També volem posar en valor que el 85% dels vots del Parlament van estar d’acord a defensar i protegir la llengua catalana i crear un gran Pacte Nacional per la Llengua”, ha clos.

Etiquetes