El president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Parlament de Catalunya / Marc Puig
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Parlament de Catalunya / Marc Puig

L’executiu ha aprovat la memòria preliminar per reformar la llei de la comunicació audiovisual a Catalunya

“Des de Catalunya, avui mateix, el Govern ha fet el primer pas per elaborar la nova llei catalana de comunicació audiovisual”, així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. El Govern de la Generalitat ha fet avui les primeres passes cap a la reforma i actualització de la legislació vigent, que data de l’any 2005.

La llei de l’audiovisual actual està obsoleta per dos motius: el primer, que no contempla l’existència de plataformes digitals, perquè fa 16 anys que va ser aprovada; el segon, que no està actualitzada a les directives europees més recents en la matèria.

Però la clau de volta de la reforma és la protecció de les llengües catalana i aranesa. Com ha dit la portaveu del govern, Patrícia Plaja: “la necessitat de la nova llei no es pot deslligar de la problemàtica del consum audiovisual en català”. El consum audiovisual s’ha traslladat, els darrers anys, de la televisió convencional a internet i les noves plataformes sota demanda. Però l’abast mundial en què es defineix la xarxa i aquestes plataforma, afavoreixen la imposició de les llengües majoritàries, com l’anglès i el castellà, provocant un greuge important en les llengües minoritàries, com és el cas de la llengua catalana i l’aranesa. De fet, les dades apunten que la presència del català en aquestes plataformes és gairebé nul·la, d’entre el 0,1 i l’1,3% a Netflix, Amazon Prime, HBO i Disney, les més consumides a Catalunya.

Així doncs, la llei establirà mesures de protecció i reforç que garanteixin l’ús de les llengües catalana i aranesa, com són la d’establir percentatges mínims d’ús del català i l’aranès en els mitjans de l’àmbit de la Generalitat, o fomentar i impulsar l’ús de la llengua catalana i aranesa als mitjans de comunicació i les xarxes socials.

A més, el president Aragonès ha reiterat, en el marc del Debat de Política General celebrat al Parlament, que el Govern treballa en la construcció d’un “Pacte Nacional per la Llengua”, el qual definirà uns “objectius compartits, com que tothom a Catalunya estigui en disposició d’entendre i parlar el català o que el català tingui presència en tots els àmbits”.