Roger Torrent i Carme Forcadell al Parlament en una imatge d'arxiu
Roger Torrent i Carme Forcadell al Parlament en una imatge d'arxiu

Sota el lema 'Sant Jordi en llibertat' diputats i càrrecs d’Esquerra Republicana trien un llibre pels 9 presos polítics i els 7 exiliats catalans

En motiu del dia de Sant Jordi, 16 dirigents d’Esquerra Republicana recomanen un llibre a les 16 persones represaliades per l’Estat espanyol, 9 d’elles empresonades i 7 exiliades. Des del partit, cada diada es fomenta la lectura i l’intercanvi de llibres en un dia tan especial com és el de Sant Jordi, aquest any, però, els republicans no podien passar per alt la injustícia que suposa tenir presos polítics i exiliats en ple segle XXI.

Així, el president del Parlament, Roger Torrent, ha recomanat una lectura pensant en la presidenta Carme Forcadell, empresonada a Alcalá-Meco, juntament amb la consellera Dolors Bassa, des del 23 de març. Torrent ha escollit La setena funció del llenguatge de Laurent Binet, un llibre que parla del poder de la paraula. “La gent s’entén parlant i no amb presons, que és on ara hi ha la Carme”, ha recordat el president del Parlament.

La gent s’entén parlant i no amb presons, que és on ara hi ha la Carme
Roger Torrent a Carme Forcadell President del Parlament

L'adjunt a la presidència d'Esquerra, Pere Aragonès, ha aprofitat per recomanar dos llibres al president del partit, Oriol Junqueras, empresonat a Estremera des del 2 de novembre. Aragonès ha escollit un clàssic d'Stefan Zweig, Moments estel·lars de la humanitat, i un altre de l'autora sueca Katrin Marçal, Who cooked Adam Smith's dinner?, és a dir, Qui feia el sopar d’Adam Smith?. Un llibre que parla de "la necessitat que el pensament econòmic també reivindiqui el paper de les dones en la societat i en el progrés econòmic", ha destacat el secretari d'Economia.

La diputada al Congrés, Ester Capella, ha triat un llibre de poesia de Montserrat Abelló (Tot sembla tan senzill) que ha dedicat a la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, exiliada a Suïssa des del 23 de març. Capella ha optat per aquesta autora perquè “va patir l’exili, era una dona republicana i feminista”, i ha afegit: “hi ha similituds amb el que ella pensava i amb el que ella explicava i el que moltes vegades ens diu i ens explica la Marta”.

La també diputada al Congrés, Teresa Jordà, ha seleccionat una autora gironina per recomanar una lectura a la consellera Meritxell Serret, exiliada a Bèlgica. "He triat un llibre d'Aurora Bertrana (L'illa perduda), una dona que tocava el violoncel, era escriptora, activista política i feminista. Una dona gironina, com jo, i que, com tu, es va haver d'exiliar", ha explicat Jordà.

He triat un llibre d'Aurora Bertrana, una dona que tocava el violoncel, era escriptora, activista política i feminista. Una dona gironina, com jo, i que, com tu, es va haver d'exiliar
Teresa Jordà a Meritxell Serret Diputada al Congrés

El portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, ha dedicat el llibre Direm nosaltres de Roc Casagran al conseller Raül Romeva, pres a Estremera. Rufián ha aprofitat l’ocasió per recitar un poema. Per la seva banda, la portaveu republicana, Marta Vilalta ha recomanat una lectura de Víctor Català (Tots els contes) a Dolors Bassa; el diputat al Parlament, Ruben Wagensberg ha dedicat el llibre dels exdiputats Albano Dante i Àngels Martínez, (Informe urgent des dels escons 4 i 5) a Jordi Cuixart i, entre d’altres, el candidat a l’alcaldia Alfred Bosch ha triat El factor humà de John Carlin al conseller Quim Forn.

Totes les recomanacions de les lectures es poden trobar aquí i a les xarxes socials d’Esquerra Republicana amb l’etiqueta #SantJordiEnLlibertat. Aquests són els llibres seleccionats: