L'acte d'Esquerra Republicana amb motiu dels quatre anys d'exili de Marta Rovira ha tingut lloc al pati de la Seu Nacional del partit, a Barcelona / Marc Puig
L'acte d'Esquerra Republicana amb motiu dels quatre anys d'exili de Marta Rovira ha tingut lloc al pati de la Seu Nacional del partit, a Barcelona / Marc Puig

Els republicans han organitzat un acte amb motiu dels quatre anys d’exili de Marta Rovira i de l’entrada a presó de Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull

Quatre anys després de l’injust empresonament i l’exili dels líders independentistes, Esquerra Republicana ha celebrat un acte d’homenatge amb Marta Rovira, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa, moderat per Marta Vilaret. En recollim les millors frases:

Marta Vilaret: “Avui recordem un dia dur de fa quatre anys i volem fer un homenatge especial a la Marta Rovira. La repressió no ha acabat, malauradament, i no la podem normalitzar. També hem de tenir ben presents totes les persones més anònimes que estan sent represaliades i a l’espera de judici”

Marta Rovira: “També som independentistes perquè no volem viure en un Estat demofòbic i que persegueix la dissidència. La repressió ens dona més legitimitat per lluitar per la República catalana.”

Marta Rovira: “Notar els efectes de la repressió ens ha fet molt més valentes. Hem fet un esforç per superar-la i recuperar l'autoestima, per dir-nos que la independència del nostre país és una opció legítima, que volem exercir-la democràticament i tenim tot el dret de defensar-la.”

Oriol Junqueras: “És difícil trobar causes de llibertat al món sense exili i presó. Forma part del camí col·lectiu cap a la llibertat, ens legitima, i fa més legítima la nostra causa. Contribueix a ser més entesos. I tenim una raó afegida a la nostra lluita.”

Oriol Junqueras: “La repressió també ens dona força en un altre sentit: durant una, dues o tres generacions, ningú no es podrà permetre el luxe de dir que està cansat o no en té ganes. I això ens farà invencibles.”

Carme Forcadell: "Aquell dia vaig dinar amb la família i recordo pensar que potser era l’últim dia que hi dinava. Volia gaudir de cada moment, però tots i totes patíem.”

Carme Forcadell: "Va ser una lluita titànica: érem conscients del que ens esperava, però manteníem l’orgull del que havíem fet com a país i com a poble. Si vam ser capaços de fer l’1 d’octubre, serem capaços de tornar-ho a fer. I aquest moment arribarà!"

Dolors Bassa: “Recordo molt clarament l’abraçada que ens vam fer totes tres, amb la Marta i la Carme, perquè sabíem que trigaríem molt a tornar-nos-la a fer. Va ser un dia molt dur, però vam demostrar molta fermesa.”

Dolors Bassa: “Som aquí, malgrat la repressió i l’exili, i aquesta és la prova que no normalitzem la repressió. I que no ens han silenciat. La repressió ens ha fet més ferms, i més convençuts: Sabem que aquesta lluita és la que ens durà a fer un país independent i la República catalana que volem.”

Raül Romeva: “Més enllà de les circumstàncies personals, hi ha una responsabilitat col·lectiva que dona sentit a tot el que estem fent. Si l’Estat ens empresona, qui és feble és l’Estat. Nosaltres hem de demostrar que som més forts.”

Raül Romeva: “Estem en un diàleg permanent entre la persona i el personatge. Tendim a deshumanitzar, però darrere dels personatges hi ha persones. I és necessari que no perdem mai la humanitat que hi ha darrere de la decisió de cadascú, s’ha de respectar.”