Consellera Ubasart presentant l’Estratègia nacional d’obertalitat penitenciària
Consellera Ubasart presentant l’Estratègia nacional d’obertalitat penitenciària

“Donem forma al model de societat que volem: més cohesionada, segura i sense víctimes”, ha explicat la consellera Ubasart

El Departament de Justícia, Drets i Memòria ha presentat l'Estratègia nacional d'obertalitat penitenciària, un document que inclou 15 mesures per reduir l'internament penitenciari i consolidar l'aposta catalana per l'execució penal en el medi obert.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ho ha definit com "una estratègia de país que ha de posar les bases per donar un nou impuls a l'aposta catalana pel medi obert i la reinserció" i ha afegit que "dona forma al model de societat que volem: una societat més cohesionada, més segura i sense víctimes".

Aquesta Estratègia nacional té per objectiu l'impuls del medi obert i la transició a la comunitat, ja que el pas a medi obert genera taxes de reincidències més baixes, segons l'evidència empírica. També, el principi de proporcionalitat i ingrés a presó com a última ràtio; el reforç dels mecanismes d'aprenentatge i la reinserció dins dels centres penitenciaris.

Una de les mesures més innovadores és que s'estableix un pla experimental per utilitzar polseres GPS com a alternativa a la presó preventiva. Depèn del resultat d'aquesta implementació permetrà comprovar si és eficaç i si els jutges ho incorporen com a alternativa a la presó preventiva.

També, es reforcen els equips de justícia restaurativa per augmentar els acords que permetin suspendre la pena privativa de llibertat. A més, s'implementarà un programa específic en centres penitenciaris per facilitar la participació dels interns en aquests processos.

Etiquetes