Oriol Junqueras
Oriol Junqueras

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha denunciat al Tribunal Constitucional el “dany irreparable” en els seus drets polítics i ha demanat la suspensió de la sentència que l’inhabilita durant 13 anys per exercir qualsevol càrrec públic. Junqueras també ha recordat i ha fet valdre la ‘Doctrina Junqueras’ davant el TC, sentència del TJUE de desembre de 2019 amb la que es resolia que hauria d’haver gaudit de immunitat com a eurodiputat.

En concret, la defensa de Junqueras, ha presentat un escrit al Tribunal Constitucional per tal d’aportar-hi les argumentacions contingudes en la resolució del vicepresident del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de data 26 de novembre de 2021, relativa als casos de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Aquestes argumentacions s’han presentat en tots els recursos d’emparament pendents de resoldre respecte d’Oriol Junqueras on s’havia al·legat la immunitat parlamentària europea i la impossibilitat de dictar una condemna.

La resolució del vicepresident del TGUE recorda que el procediment penal principal sempre queda en suspens fins que el tribunal europeu decideix sobre la qüestió prejudicial plantejada, confirmant així que el Tribunal Suprem no podia dictar cap condemna durant la tramitació de la qüestió prejudicial sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, cosa que no va respectar.

El TGUE fa notar que el Tribunal Suprem no pot desconèixer aquest efecte suspensiu sobre el procediment principal, més encara quan va ser el mateix Tribunal Suprem qui va sol·licitar una qüestió prejudicial a través d’un procediment accelerat i li recorda l’obligació de respectar el principi de cooperació lleial.

Davant la contundent confirmació pel TGUE de l’innegable efecte suspensiu sobre el procediment penal, la defensa ha recordat el dany irreparable que s’està produint en els drets polítics d’Oriol Junqueras (que té prohibit presentar-se a les eleccions durant 13 anys) i la necessitat de suspendre aquesta pena fins que es resolgui el recurs d’emparament pendent al Tribunal Constitucional.

Amb tot, recordem que amb la sentència del TJUE de desembre de 2019 es va confirmar la vigència de la immunitat parlamentària de Junqueras, Puigdemont, Comín i Ponsatí, però només aquests tres últims van poder gaudir-la. Arrel de la resolució del TGUE es confirma que Junqueras també havia d’haver gaudit de la immunitat i que era obligatori segons el dret de la Unió Europea suspendre el procediment penal que va acabar, indegudament a criteri de la defensa, en la condemna de tots els acusats en aquell procediment davant del Tribunal Suprem.

Etiquetes