
Driouech: "Aquesta legislatura ningú ha buscat els vots de Vox ni han aprovat res; l'únic benefici que han tret del Parlament és pagar les quotes de l'AFA del seu portaveu parlamentari"
Esquerra Republicana, i els grups parlamentaris del PSC, Junts, Comuns i la CUP han tornat a subscriure l'acord antifeixista que van promoure la legislatura passada arran de la irrupció de Vox al Parlament. Tal com es van comprometre finalment les cinc formacions en campanya electoral, l'acord vol ser una eina per barrar el pas als discursos d'odi de l'extrema dreta. "No hi ha una extrema dreta bona i una de dolenta, no podem permetre que ningú tapi el racisme amb la nostra senyera", ha dit la diputada republicana Najat Driouech en roda de premsa amb la resta de formacions.
Driouech creu que cal teixir complicitats a diversos nivells per evitar que els discursos d'extrema dreta avancin a la societat, i per contrarestar també l'odi com a eina política. I el Parlament és l'espai per fixar de mínims la barrera política en defensa dels drets i la diversitat. De fet, 107 de 135 diputats ho avalen així amb la presentació del pacte que es reedita aquest dimecres. "La darrera legislatura Vox no va aprovar res, ningú va buscar els seus vots per tirar endavant cap iniciativa; l'únic benefici que va treure Vox del seu pas pel Parlament va ser pagar les quotes de l'AFA del portaveu parlamentari", ha recordat Driouech en detallar com ha funcionat fins ara el pacte.
La revàlida d'aquest compromís antifeixista entronca també amb la reforma del reglament que s'aprovarà els propers dies al Parlament, avalada per àmplia majoria, i que canvia les majories per tirar endavant una declaració institucional, per exemple. De manera que sigui una majoria qualificada la suficient per fixar un posicionament del Parlament. Un altre pas en aquest sentit, d'allunyar el discurs d'odi de la institucionalitat, és que aquest dimecres s'han constituit les comissions regulades per llei a la cambra, i ni Vox ni Aliança Catalana formen part de les meses que les regularan durant la legislatura.
També per als senadors designats pel Parlament
Aquest dimarts, a més, la Junta de Portaveus va acordar que els senadors de designació parlamentària s'escullin per la llei d'Hondt. De forma habitual, a la designació de senadors s'hi aplicava la fórmula de les restes majors però Esquerra s'hi va oposar perquè això obria la porta a un senador de l'extrema dreta. És el mateix criteri que va fer servir Esquerra Republicana fa tres anys en proposar per primera vegada a la resta de grups la fórmula Imperialli, que també va servir per combatre el discurs d'odi des de les institucions.
Pots llegir l'acord sencer, aquí