El Parlament aprova una moció, liderada per Esquerra, que insta a crear i finançar un corredor segur per refugiats al Mediterrani

El diputat Ruben Wagensberg ha denunciat que el que està passant al Mediterrani “és una nova forma de genocidi” i ha assegurat que només els estats i els governs poden revertir la situació

Pas ferm del Parlament per acabar amb les polítiques migratòries que provoquen milers de morts al Mediterrani. El ple ha aprovat una moció liderada pel grup republicà que, entre altres aspectes, declara “necessari i urgent” l’establiment de vies segures i un corredor humanitari segur pels refugiats al Mediterrani. També es mostra a favor d’investigar els responsables de les polítiques migratòries com a “crims contra la humanitat”.

La moció insta al Govern a obrir “els ports de la Generalitat com a ports segurs” i a prendre les mesures pertinents davant les instàncies nacionals i internacionals competents “davant les violacions de drets humans que provoquen les polítiques migratòries mortíferes del govern de l'Estat”.

El diputat republicà i impulsor de la moció, Ruben Wagensberg, ha estat dur en el seu discurs al ple i ha assegurat que “els responsables d’aquest drama humanitari som molts, però res comparable amb els estats. Els estats i els govern són els únics que poden revertir aquesta situació i si no ho fan és perquè no volen”, ha afegit.

La necropolítica constata que algunes vides valen més que unes altres. Estem parlant de més de 18.000 persones mortes en cinc anys
Ruben Wagensberg Diputat al Parlament de Catalunya

En el text aprovat també s’insta al Govern de la Generalitat a reclamar al govern espanyol que retiri el recurs presentat al Tribunal Europeu de Drets Humans de considerar il·legals les devolucions en calent, entre d’altres mesures.

A més a més, la proposta incorpora la denúncia de la cambra catalana vers la responsabilitat i la “necropolítica” del govern de Pedro Sánchez al comprovar que s’ha passat de 1 de cada 41 migrants que intentava creuar el mediterrani moria ofegat, quan el PSOE va entrar al govern; a 1 de cada 8, actualment. El Parlament també ha declarat necessari i urgent “l'establiment de vies legals i segures com l'expedició de visats humanitaris segurs i visats acadèmics”.

En aquest sentit, Wagensberg ha posat xifres al drama que es viu al Mediterrani: “Cal dir les coses pel seu nom. La necropolítica constata que algunes vides valen més que unes altres. Estem parlant de més de 18.000 persones mortes en cinc anys. El que està passant al Mediterrani és una nova forma de genocidi”, ha conclòs.

La moció, que ha estat aprovada amb els vots d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, En Comú Podem i la CUP, també recull que en l’inici de cada ple s’actualitzarà “el nombre de persones mortes a la Mediterrània comptabilitzades segons dades oficials de l'OIM, per a reafirmar el compromís de tots els grups parlamentaris en l'establiment de vies legals i segures”, tal com s’inclou en el text aprovat.