Hem tancat un any tant imprevisible com difícil i dolorós, especialment per totes aquelles persones que han perdut un ésser estimat i les que ara estan patint ara les conseqüències de la covid 19. Un any 2020 que ja teníem massa ganes de deixar enrere aviat, i deixar enrere també aquesta pandèmia i els enormes esforços que comporta. Avui som més a prop del final, però relaxar-nos abans d’hora seria un error garrafal.

L’any el començàvem amb molts fronts oberts, com sempre. Amb tota l’energia i amb l'enèsim atac de la judicatura espanyola contra l’independentisme per evitar que Oriol Junqueras obtingués l’acta d’eurodiputat. Vàrem haver de gestionar l’accident a la petroquímica de Tarragona i les conseqüències dels temporals Dana i Glòria. I alhora, sense deixar ni un minut de lluitar pel procés d’emancipació del nostre país amb la recerca constant de qualsevol escletxa per aquest objectiu, ultimàvem també el primer acord de pressupostos de la Generalitat en tres anys. Uns pressupostos que van sumar una majoria àmplia al Parlament i que ens han permès recuperar els nivells de despesa dels serveis públics d’abans de la crisi econòmica. Fins que el virus ho va sacsejar tot. Tot i més.

La pandèmia ha deixat al descobert la nostra vulnerabilitat individual i col·lectiva. El desbordament del sistema sanitari i de l’atenció residencial van fer palesa la importància del reforç dels serveis públics, evidenciant-ne també el mal fet per les èpoques de retallades imposades pels governs de centredreta. Però, alhora, la pandèmia també ens ha fet sentir orgullosos del nostre sistema sanitari i els seus professionals, així com de tots els serveis públics, de la solidaritat veïnal i de la fortalesa del nostre país en el sentit més ampli. Serveixi la rapidesa amb la que es van multiplicar els llits d’UCI o amb la que es van fabricar respiradors a casa nostra com a exemple. Serveixi també l’èxit en el retorn a les escoles.

Com a Govern, cal dir que la presa de decisions durant tot aquest temps no ha estat gens fàcil. A la incertesa i el desconeixement global calia afegir-hi les limitacions legals i econòmiques pròpies, i alhora la dificultat de trobar l’equilibri permanent entre la severitat en les mesures per frenar la pandèmia i tractar d’evitar la destrucció del teixit econòmic. Per això hem volgut sempre guiar-nos pels criteris epidemiològics, compartint les decisions col·legiadament per aportar-hi la visió de tots els sectors. Governar és prendre decisions, assumint-ne la complexitat i el malestar que poden generar. Però quan es tracta de salvar vides i evitar el col·lapse del sistema sanitari, no hi ha càlcul possible: tot el que fem és per aquest objectiu.

Exigim que el govern del PSOE i Podemos faciliti línies d’ajudes directes per a les empreses i els treballadors que no poden treballar per les restriccions. Si no facilita recursos directes pels sectors afectats està abandonant la seva responsabilitat cap a la ciutadania
Pere Aragonès Vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda

Passada la primera onada i el confinament total, la gestió s’ha tornat molt més exigent i complexa perquè ara requereix mesures molt més específiques i d’actualització constant. Davant de les oscil·lacions de la corba de contagis, tots els governs estan optant per l’enduriment i relaxament de mesures segons l’afectació de cada moment. Però ni hi ha un manual d’acció ni mesures perfectes. Diguem-ho clar, a Catalunya la gestió que s’està fent és bona. Estem controlant la corba amb molts menys morts que en altres territoris. Vull agrair profundament a la ciutadania d’aquest país la seva responsabilitat en el compliment majoritari de les mesures que s’està fent.

Cada esforç i cada sacrifici individual redueix el risc de contagi, el risc d’hospitalització i el risc de mort. I això ho hem de dir així de clar. I per garantir l’èxit del procés de vacunació i aconseguir arribar al final al més aviat possible hem de continuar fent aquests esforços. I sabent del sacrifici que es demana, les administracions hem de saber estar a l’altura. El Govern ho ha volgut estar, destinant gairebé el 25% de tota la despesa per la COVID-19 a ajudes directes pels sectors econòmics més perjudicats per la crisi. Però mai és suficient. I menys sense les eines d’un estat. I per això avui hem de seguir sent molt exigents amb l’Estat espanyol.

Catalunya vol ser -i serà- un estat fort. Des d’Esquerra Republicana precisament volem un estat propi per poder aplicar mesures progressistes valentes especialment en moments de dificultat com aquests. Però ara com ara, i mentre l’Estat espanyol continuï obsessionat amb el seu centralisme econòmic i de poder desfermat, tenim l’obligació de facilitar les coses als més afectats per aquesta pandèmia.