El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reunit amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat / ACN
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reunit amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat / ACN

El president ha defensat l’amnistia i l’autodeterminació en la trobada amb Pedro Sánchez i demana que des de Catalunya “recuperem les aliances que ens han fet poderosos”

“Avui és un dia important per al nostre país. Hem començat de veritat el procés de negociació entre Catalunya i l’estat espanyol i aquest cop ha de tenir la continuïtat que ens permeti avançar”, ha destacat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en roda de premsa. “Aconseguim allò que semblava impossible, fer seure l’Estat a una taula de negociació i començar a abordar el conflicte polític des del reconeixement mutu com a subjectes polítics”, ha afegit.

El president ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el president espanyol, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat. Una trobada prèvia que ha donat pas a l’inici de la taula de negociació entre ministres i consellers. Pel president, es tracta del “veritable reinici del procés de negociació” després d’una llarga inactivitat, conseqüència de la pandèmia i també de “la repressió dels òrgans judicials de l’Estat, que van inhabilitar el president de la Generalitat”, ha recordat.

En la trobada dels presidents, “hem reiterat el reconeixement institucional mutu i hem constatat de nou que som davant d’un conflicte de naturalesa política que requereix una solució política i democràtica”, ha explicat Aragonès. I tot i que “les posicions de partida són molt distants”, ha dit, “compartim la voluntat de treball i el consens que la taula és l’instrument adequat”.

El president també és conscient que la negociació “requerirà temps i perseverança” per a les dues parts i, per tant, ha dit que no es volen marcar terminis concrets. “A mesura que avancin les negociacions, però, hi ha d’haver concrecions; exigirem resultats”, ha assegurat. En aquest sentit, les properes reunions hauran de ser periòdiques i discretes per tal d’anar avançant. “No volem fotos, sinó negociació”, ha deixat clar.

També ha demanat “no menystenir”, des de Catalunya, el que s’ha aconseguit i treballar “des de la unitat d’acció”, un missatge que ja va traslladar ahir, quan va demanar a Junts que fos lleial a l’acord de designar delegats a la taula de negociació que siguin membres del Govern. “Recuperem les aliances que ens han fet poderosos per encarar aquest procés i fer inevitables els nostres objectius”, ha defensat.

“Com a Govern, representem el país sencer, i les nostres propostes recullen la voluntat majoritària del nostre país”, ha prosseguit, una voluntat majoritària i uns consensos que ha posat sobre la taula en la trobada amb Sánchez: l’amnistia per acabar amb una repressió que no ha cessat i un referèndum d’autodeterminació per donar la veu a tot el poble de Catalunya perquè decideixi el futur del país. “La democràcia és l’instrument més legítim que tenim per resoldre els conflictes polítics; així ho he exposat al govern espanyol i al seu president", ha clos.

Etiquetes