El candidat d'Esquerra Republicana a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès / Marc Puig.
El candidat d'Esquerra Republicana a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès / Marc Puig.

Esquerra Republicana presenta el seu decàleg per combatre Vox i reivindica el seu compromís “republicà i antifeixista”

El candidat d’Esquerra Republicana a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha alertat aquest divendres que el partit socialista “està preparant el terreny per acceptar els vots de l’extrema dreta”. En un acte de campanya davant el parapet de les executades i executats a Barcelona 1939-1952, al Camp de la Bota, Aragonès ha assegurat que “l’única manera” que té el PSC d’arribar a la presidència de la Generalitat és acceptant els vots de l’extrema dreta, i que si cal, “ho faran”. “Perquè la via per fer president Illa és la via Vox. I per aturar-ho només hi ha una alternativa, la via àmplia d’Esquerra Republicana”, ha afirmat.

“Cada cop que algú es manifesta amb Vox, o blinda les institucions de l’Estat amb la participació de Vox, els legitima”, ha sostingut Aragonès, que ha acusat els socialistes de posar-los una "catifa vermella" per tal de pactar-hi i arrribar a la Generalitat. “Ho vam veure fa uns dies quan el senyor Sánchez els agraïa el seu sentit d'Estat, quan el Govern del PSOE i Unides Podem va aprovar el decret de gestió dels fons Next Generation gràcies al vot de Vox”, ha posat com a exemple.

Aragonès ha recordat que els socialistes han estat “part activa” del “cordó sanitari” contra el republicanisme català, i ha reivindicat que “un cordó sanitari contra el republicanisme català no és compatible amb un mur democràtic enfront l’extrema dreta”. En aquest sentit, ha instat l’esquerra espanyola a triar: “O amnistia i autodeterminació, o veure Abascal al Consell de Ministres”. “Perquè no aconseguiran aturar l’extrema dreta mentre depenguin d’ella per blindar la monarquia i per perseguir l’independentisme al carrer i als jutjats”, ha dit.

Cada cop que algú es manifesta amb Vox, o blinda les institucions de l’Estat amb la participació de Vox, els legitima
Pere Aragonès Candidat a la presidència
 El conseller Raül Romeva, en l'acte d'aquest divendres / Marc Puig.
El conseller Raül Romeva, en l'acte d'aquest divendres / Marc Puig.

En l’acte hi ha participat també el conseller Raül Romeva, que ha mantingut que un govern liderat per Esquerra Republicana “és garantia que Catalunya continuï liderant les polítiques de memòria i recuperació democràtica”. Romeva, que va posar en marxa el pla d’obertura de fosses comunes “més digne de l’estat espanyol”, ha destacat que, sota la batuta dels republicans, del 2017 al 2019, es van recuperar les restes de 305 ciutadans i ciutadanes enterrats en fosses comunes, i que sota el mandat del conseller Carles Mundó es van anul·lar per primer cop els judicis del franquisme i es va recuperar per a la ciutadania “aquell símbol de la repressió que és la presó Model”.

“S’ha fet una tasca ingent que la consellera Capella ha continuat”, ha apuntat Romeva. Del 2017 ençà s’han invertit més de dos milions d’euros en el programa d'obertura de fosses i s’han expedit fins a 4.988 documents de nul·litat dels judicis franquistes. “Davant el feixisme hi posarem més drets i més llibertats, més diversitat i més igualtat”, ha sentenciat.

En aquesta línia, la número 4 per Barcelona, Najat Driouech, ha presentat el decàleg dels republicans per confrontar el feixisme. Un decàleg que, ha detallat, “vol interpel·lar la resta de forces polítiques, però també la resta de la societat”, i que és una “proposta oberta per bastir un mur democràtic, un dic de drets i llibertats que contingui l’avenç de l’autoritarisme”.

Decàleg per confrontar l’extrema dreta

  1. Confrontar el feixisme sense demonitzar el seu electorat.
  2. Confrontar el seu discurs, no contemporitzar amb les seves idees.
  3. Confrontar les seves mentides sense relativitzar la veritat.
  4. Confrontar les seves intencions desemmascarant la seva retòrica.
  5. Confrontar el seu autoritarisme denunciant les seves intencions antidemocràtiques.
  6. Confrontar les seves idees, no fer-ne publicitat gratuïta.
  7. Confrontar el seu extremisme construint postures comunes.
  8. Confrontar qui el legitima, exigint-ne compromís democràtic.
  9. Confrontar la seva intolerància reivindicant lluites compartides.
  10. Confrontar la seva influència impedint que decideixin a les institucions.