Pere Aragonès i Teresa Jordà a Badia del Vallès / ACN
Pere Aragonès i Teresa Jordà a Badia del Vallès / ACN

Els treballs els coordinarà l’Ajuntament i els sufragarà totalment l’Agència de Residus de Catalunya a través d’una subvenció directa, per l’excepcionalitat de la situació

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha anunciat aquest dissabte a Badia del Vallès (Vallès Occidental) que el Govern finançarà amb 4.491.818 euros totes les actuacions de desamiantat dels edificis d’ús residencial del municipi i la gestió correcta dels residus generats. Es tracta d’una operació d’una gran magnitud derivada de l’excepcionalitat de la situació del municipi.

“El cas de Badia del Vallès és singular, no hi ha cap altre municipi a Catalunya en què el percentatge de concentració d'amiant sobre el conjunt d'habitatges sigui tan gran com Badia. Per tant, era el primer lloc on havíem d'actuar, amb una actuació excepcional”, ha assenyalat Aragonès.

El president es va comprometre el passat mes de juliol, durant una visita al municipi, a afrontar la problemàtica amb la màxima celeritat. Des de llavors, equips tècnics de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i de l’Ajuntament de Badia del Vallès han treballat conjuntament per trobar una ràpida solució. Paral·lelament, s’han mantingut contactes amb la Comissió de l’Amiant, formada per l’Associació de Veïns de Badia del Vallès i l’Ajuntament, que ha cofinançat la realització del Mapa de l'Amiant de Badia, un estudi pioner que identifica la presència i degradació dels elements d'amiant al parc d'habitatges de tota la ciutat.

Repte de país

L’erradicació de l’amiant és un repte de país, ja que afecta directament les persones i abraça múltiples àmbits, com la salut pública, la salut laboral, els residus, les empreses, les infraestructures, els equipaments públics i privats, el medi ambient, els subministraments, o els transports.

El president ha assegurat que el seu compromís és “fer de Catalunya un país lliure d'amiant i hem de començar per fer de Badia una ciutat lliure d'amiant per les afectacions que té per la salut”. El Govern Republicà hi està compromès i té previst concretar-ho aprovant el Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant i elaborant un projecte de llei per aconseguir-ho.

La consellera Jordà ha assenyalat que aquest es tracta d’un dia històric per Badia del Vallès i pel país, “Fer a les persones més felices, d’això va també la política, i només es pot aconseguir quan se les posa al centre de les polítiques”.

Des d’Esquerra Republicana treballem per materialitzar l’agenda verda i avançar en el nostre compromís de construir un país més sostenible, posant el conjunt de la ciutadania al centre.