Josep Bargalló i Valls/ Foto ACN
Josep Bargalló i Valls/ Foto ACN

Josep Bargalló, amb il·lusió renovada, assumeix la responsabilitat de dirigir la Conselleria d’Ensenyament. El moment és complicat degut a les accions del 155 i als atacs contra l’Escola Catalana i els seus professionals. Bargalló ho sap i aporta la seva experiència i el convenciment que l’educació és un pilar bàsic pel present i pel futur del país

Josep Bargalló i Valls va néixer a Torredembarra el 3 de d'octubre del 1958. És llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i Màster en Estudis Superiors de Llengua, Literatura i Cultura Catalanes per la Universitat Rovira i Virgili. Ha treballat en l'ensenyament públic i en el camp editorial. Des del 2010 és coordinador de l'àmbit no universitari de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Rovira i Virgili i responsable acadèmic del Postgrau en Direcció i Gestió de Centres educatius de la mateixa universitat.

Una trajectòria professional i vital lligada a l'educació i les lletres

Josep Bargalló és un home de fortes conviccions republicanes, va ser fundador de l'Assemblea de Catalunya a Torredembarra, de la qual va ser representant a les sessions plenàries nacionals. Va militar al PSUC, al PSAN i a Nacionalistes d'Esquerra. Milita a Esquerra Republicana des del 1995.

Va ser diputat al Parlament per ERC del 1992 fins a l'any 2003 i va ser portaveu adjunt del Grup Parlamentari. Va ser conseller d'Ensenyament en el primer Govern del President Maragall, des del 20 de desembre de 2003 fins al 20 de febrer de 2004, quan va ser nomenat conseller en Cap –càrrec que des del 17 de març de 2005 es coneix com a conseller Primer– i que va exercir fins a l'11 de maig del 2006. Anteriorment havia participat també en la política municipal com a primer tinent alcalde de l'Ajuntament de Torredembarra (1999-2003) i, durant el segon semestre de 2003, com a vicepresident del Consell Comarcal del Tarragonès.

El model d'Escola Catalana ha de tenir el màxim suport des del Departament amb l'objectiu de la seva millora continuada i la voluntat de bastir un Projecte Educatiu de país
Josep Bargalló Conseller d'Ensenyament

Va tornar a ser escollit diputat el 2006 però va renunciar a l'escó atès que, de desembre de 2006 a desembre de 2010, va ser director de l'Institut Ramon Llull, entitat internacional de projecció de la llengua i de la cultura catalanes, des d'on es va encarregar, entre d'altres projectes, de la presència de la cultura catalana com a convidada d'honor de la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt el 2007 i del primer pavelló de Catalunya a la Biennal de Venècia, el 2008. Del 2008 al 2010 va ser també director de la Fundació Ramon Llull, organisme de cooperació internacional dels diversos territoris de la llengua catalana.

Tota la trajectòria professional de Josep Bargalló ha estat lligada al món de l'educació i de les lletres, “de fet, si no hagués estat així, hauria volgut ser editor, periodista, escriptor, comunicador, sempre en relació amb les lletres i la seva projecció social”. Tot això, i també cuiner de 'ranxets' mariners a la vora del mar. I és que Josep Bargalló comparteix amb el personatge més famós del seu admirat escriptor Andrea Camilleri, el comissari Montalbano, l'enamorament per la cuina de la terra, en aquest cas de la cuina dels pescadors, que saben tractar bé el que el mar els entrega a canvi de dures jornades, i no es pot resistir a un bon plat de sèpia amb patates.

Les persones que el coneixen bé, com l'exconseller Carles Mundó, el defineixen com “una persona constant, amb molta empatia i amb capacitat de lideratge i de treballar en equip”. Mundó assegura que “Josep Bargalló aportarà des del Govern la seva experiència, un gran coneixement de la realitat educativa i un coneixement profund del territori i del país”.

Josep Bargalló és catedràtic de batxillerat des del 1981, va ser director de l'Institut Pons d'Icart de Tarragona (1985-1987) i ha estat professor de diversos cursos de postgrau. Ha estat director literari de diverses col·leccions i editorials.

 Josep Bargalló (al centre) amb la seva dona i ex-diputada, Montserrat Palau, i amb l'ex-president del Parlament, Ernest Benach / Foto ACN
Josep Bargalló (al centre) amb la seva dona i ex-diputada, Montserrat Palau, i amb l'ex-president del Parlament, Ernest Benach / Foto ACN

Els darrers anys s'ha dedicat a la formació continuada del professorat, com a gestor de plans de formació i també com a formador en models competencials, xarxes socials i noves tecnologies, des de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Rovira i Virgili i en col·laboració amb els Serveis Educatius i els Centres de Recursos Pedagògics de les comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre.

Bastir un projecte educatiu de país

Josep Bargalló viu aquest nou repte amb il·lusió i responsabilitat i explica que “l'objectiu central és la millora de tots aquells àmbits de l'educació que són competència del Departament, des de l'educació infantil fins a la formació reglada de les persones adultes, a partir del consens amb la comunitat educativa, els col·lectius professionals i el món local, en la línia del que va formular el Pacte Nacional per l'Educació de 2006, i a partir també del suport a les diverses iniciatives d'innovació i a les bones pràctiques dels nostres centres. "El model d'Escola Catalana ha de tenir el màxim suport des del Departament amb l'objectiu de la seva millora continuada i la voluntat de bastir un Projecte Educatiu de país”, afirma.

Precisament per ser un professional de l'educació i per conèixer àmpliament el país i el seu sistema educatiu, Josep Bargalló també és conscient del context advers en què arrenca aquesta legislatura i assegura que “les primeres actuacions hauran d'anar dirigides, malauradament, a formular una defensa rotunda del professorat que ha patit i està patint una injustificada persecució i una difamació inversemblant a partir d'uns procediments que s'aparten de ple del que és la pròpia normativa educativa".

Josep Bargalló aportarà des del Govern la seva experiència, un gran coneixement de la realitat educativa i un coneixement profund del territori i del país
Carles Mundó Exconseller de Justícia

"De la mateixa manera –afirma– caldrà revertir immediatament la influència negativa de la inacció que ha suposat l'aplicació de l'article 155 en molts aspectes del desenvolupament normal del sistema educatiu”. Bargalló afirma que també “caldrà actuar alhora sense dilació en les línies necessàries d'acció i proposició de noves mesures, especialment tenint en compte que, en termes educatius, s'acaben els terminis per poder preparar adequadament el proper curs escolar. És a dir, defensa, resistència i acció”.

Força, equilibri, valor i seny!

"Força, equilibri, valor i seny!" Un lema que tots els castellers i amants dels castells tenen ben present i que Josep Bargalló interioritza, no només com a membre de la Colla Castellera Nois de la Torre, sinó també des del vessant literari i de la investigació que l'ha dut a publicar diferents textos relacionats amb la cultura popular i a ser autor del projecte de reformulació del Concurs de Castells de Tarragona el 2010. És també membre del Ball de Diables de Torredembarra i del grup de portadors del drac la Virgília de Torredembarra i aquesta passió per la cultura catalana i les seves tradicions populars i festives s'ha vist plasmada sovint en la seva activitat editorial. Ha estat director literari de diverses col·leccions i editorials.

 Josep Bargalló amb qui també va ser Consellera d'Educació d'ERC, Marta Cid, en un acte del partit sobre Educació / Foto ACN
Josep Bargalló amb qui també va ser Consellera d'Educació d'ERC, Marta Cid, en un acte del partit sobre Educació / Foto ACN

Ha publicat nombrosos assaigs i estudis sobre crítica, història i teoria literàries, i diversos estudis històrics i de cultura popular, amb especial dedicació al context festiu i el fet casteller. Autor del 'Manual de mètrica i versificació catalanes' (1991, segona edició augmentada de 2007), s'ha ocupat també del comentari de textos literaris i l'edició de clàssics, i ha col·laborat com a crític en diaris i revistes especialitzades. Ha participat en la redacció de guions per al cinema i el vídeo, i ha estrenat textos teatrals.

Caldrà actuar sense dilació en les línies necessàries d'acció i proposició de noves mesures, especialment tenint en compte que s'acaben els terminis per poder preparar adequadament el proper curs escolar
Josep Bargalló Conseller d'Ensenyament

Josep Bargalló escolta rock'n'roll, folk, pop-rock, nova cançó, grups catalans, i li agrada l'ska sobretot Los Ilegales i Kortatu.

Si hagués pogut triar viure en una altra època, segurament hauria triat l'època dels indians o el Modernisme i és per això que un dels darrers llibres publicats per Josep Bargalló és sobre Pere Romeu, també de Torredembarra, 'Les set vides de Pere Romeu. Indians, modernistes i sportsmen' (2016), sobre la figura del company de Ramon Casas en el seu famós tàndem modernista. Un llibre editat, justament, per l'editorial de Quim Torra.

Josep Bargalló estarà al capdavant de la conselleria d'Ensenyament convençut que és una peça clau en el projecte de país, disposat a escoltar el sector i a defensar el model d'èxit de l'Escola Catalana, una eina clau d'igualtat d'oportunitats, una eina clau per un país lliure i just.

Ver versión en castellano