La consellera Tània Verge, en la presa de possessió / Marc Puig
La consellera Tània Verge, en la presa de possessió / Marc Puig

La catedràtica de Ciència Política i Directora de la Unitat d'Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra dirigirà aquest departament de nova creació

Tània Verge ha estat nomenada consellera d'Igualtat i Feminismes del nou Govern de la Generalitat. El president Pere Aragonès ha apostat per l’experta en ciència política feminista i síndica electoral durant el referèndum de l’1-O perquè lideri aquest àmbit, que, per primera vegada, tindrà rang de conselleria en la nova Generalitat republicana.

Nascuda a Reus el 1978, Verge és catedràtica al Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, on també dirigeix la Unitat d’Igualtat. Va llicenciar-se en Ciències Polítiques a la UPF l’any 2000 i va doctorar-se a la Universitat Complutense de Madrid el 2006. La seva recerca se centra en les relacions de poder de gènere, en la participació i la representació política, així com les resistències a implementar polítiques d’igualtat de gènere.

Al llarg de la seva carrera, s’ha dedicat a la investigació i a la docència, així com a assessorar institucions i organitzacions nacionals i internacionals en la ciència política feminista, incloent-hi el Consell d’Europa, l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere, el Parlament de Catalunya i el Síndic de Greuges. També és activista en diferents col·lectius i espais feministes, com Ca la Dona, Dones per la República, Cap Dona en l’Oblit (que reivindica visibilitzar les preses polítiques) o #OnSónLesDones. El seu extens currículum es pot consultar aquí.

Verge va formar part de la Sindicatura Electoral de l’1-O, com a acadèmica, juntament amb Jordi Matas, Josep Pagès, Marc Marsal i Marta Alsina, i va ser jutjada al jutjat penal número 1 de Barcelona el mes de febrer. La fiscalia demanava per a ells dos anys i nou mesos de presó per usurpació de funcions i desobediència o, de manera alternativa, una multa i una inhabilitació, en funció de si eren considerats particulars o autoritats públiques. Això va provocar que haguessin de defensar-se de dos tipus delictius diferents.

Finalment, els cinc síndics van ser absolts, però la repressió que van patir durant més de tres anys, i el neguit amb què van viure l’arribada d’un judici que es va ajornar dues vegades, no s’esborraran. Va ser una persecució ideològica i una vulneració de la llibertat acadèmica i de la democràcia. Ara bé, després de tot, Verge té clar que tornaria a acceptar l’encàrrec del Parlament de ser síndica, sense cap mena de dubte.

Ara, entoma el repte de liderar una conselleria nova, la d'Igualtat i Feminismes, amb tot el pes polític que això significa. Un departament que haurà de vetllar perquè la perspectiva de gènere sigui present en totes les polítiques públiques i, per tant, tingui una mirada transversal. Es treballarà, doncs, per erradicar tota forma de masclisme i perquè tothom pugui desenvolupar la seva vida sense cap límit ni discriminació.

Etiquetes