Roda de Premsa amb Natàlia Garriga i Josep González-Cambray
Roda de Premsa amb Natàlia Garriga i Josep González-Cambray

El Pla de promoció de l'ús de la llengua catalana s'emmarca en una estratègia interdepartamental de la conselleria de Cultura

La defensa del català és un dels pilars fonamentals de la Generalitat Republicana. Tant és així que avui els departaments de Cultura i Educació han presentat conjuntament un Pla de promoció de l'ús de la llengua catalana als centres educatius.

El model d'escola en català "ha contribuït a configurar-nos com un sol poble que vol mantenir viva la seva cultura i la seva identitat", ha assegurat el conseller d'Educació, Josep González-Cambray. Per això, ha afegit, "defensar i incrementar l'ús del català és defensar i fer avançar el país que volem".

Com a pas previ a la implementació del Pla, cal conèixer la realitat lingüística de cada centre i comunitat educativa. Per això, es recolliran dades dels usos lingüístics aplicant indicadors de detecció, per tal d'identificar els elements de millora de l'ús del català en cada centre.

El model d'escola en català ha contribuït a configurar-nos com un sol poble que vol mantenir viva la seva cultura i la seva identitat
Josep González-Cambray Conseller d'Educació

El desplegament d'aquest pla de promoció del català a les escoles s'emmarca en una estratègia propositiva engegada pel departament de Cultura. "La llengua catalana ara mateix té febleses, però també té oportunitats", ha afirmat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

Aquesta línia de treball es basa a cercar, analitzar i explicar obertament les dades de l'ús del català i també, en impulsar polítiques lingüístiques des de tots els àmbits del Govern. "A partir de la Comissió Tècnica de Política Lingüística, que reuneix tots els departaments, encarreguem dades i accions en tots els àmbits", ha informat la consellera.

Durant aquest curs 2021-2022 es durà a terme una prova pilot a 200 escoles i instituts del territori i s'estima que s'arribi a tots els centres públics i privats d'aquí a 4 anys.