En el context d’una emergència sanitària, les juntes de tractament de les presons analitzen des d’avui si els interns amb 100.2 poden passar el confinament al seu domicili

Els nou presos i preses polítiques podran passar el confinament per l’alerta sanitària a casa, si així ho aprova cada presó. El Departament de Justícia ha anunciat que aplica una mesura inèdita, en el context d’una emergència sanitària sense precedents, i amb una interpretació no restrictiva del Reglament penitenciari. Així, permet que els interns i internes amb l’article 100.2 puguin passar aquests dies de confinament a casa. Això afectarà un centenar de persones recluses, entre elles, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Josep Rull, Joaquim Forn i Jordi Turull.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha assegurat que “necessitem que hi hagi menys gent a les presons amb l’objectiu de preservar la salut” i ha explicat que Justícia reduirà al mínim la població penitenciària reclusa als centres de la Generalitat per “mitigar l’impacte” del coronavirus. Una decisió que segueix el pronunciament de les Nacions Unides que demanava “reduir la població penitenciària per evitar la propagació del virus en espais comuns, tancats i amb acumulació de persones”. "Les Nacions Unides reclamen que es garanteixi la salut a les presons. Amb mesures extraordinàries podrem esponjar les presons, sempre tenint en compte el baix risc de reincidència i disposar d’un domicili", ha detallat la consellera.

Necessitem que hi hagi menys gent a les presons amb l’objectiu de preservar la salut
Ester Capella Consellera de Justícia

Per tant, un cop aprovat el confinament domiciliari del 69% dels reclusos amb tercer grau, els centres penitenciaris estudien ara, un per un, l’evolució i el pronòstic dels segons graus amb 100.2, que surten de les presons per treballar, fer voluntariat, formació, tractament o tenir cura de persones grans. Unes sortides que van quedar suspeses des de l’inici de l’emergència sanitària.

Les propostes de les juntes de tractament de les presons, que començaran a analitzar cada cas des d’avui mateix, seran d’aplicació immediata; tot i que les decisions passaran pel jutjat de vigilància penitenciària, que n’informarà a la Fiscalia perquè es posicioni. Després, el jutjat de vigilància decidirà si ratifica o tomba la proposta que ha fet la presó.