ACN
ACN

La defensa republicana assenyala falta d'imparcialitat del magistrat i interès directe cap a la causa

La defensa dels quatre líders independentistes republicans que van ser empresonats, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa, han presentat la recusació de Carlos Lesmes a la sala tercera del Tribunal Suprem, encarregada de la revisió dels indults.

Els republicans consideren que tenen “molts arguments” per defensar que està “contaminat” i “no hauria de participar d'aquesta decisió”. Per això, en demanen la recusació per falta d’imparcialitat i per mediar interès directe entre el magistrat i la causa (article 219 LOPJ). La defensa republicana també considera que Lesmes manca d’aparença d’imparcialitat segons el Tribunal Europeu de Drets Humans.

En aquest sentit, l’equip legal apunta a les famoses declaracions de Lesmes al Fòrum de Justícia de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Madrid l’any 2021. En ser preguntat per la qüestió, el magistrat va assegurar que els indults eren “difícils d’acceptar”. A més, en l’obertura de l’any judicial 2022-2023, Lesmes es va pronunciar en defensa de l’actuació dels magistrats i magistrades del Suprem, i en contra de la “desjudicialització”.

Ambdós declaracions suposen, segons els republicans, un clar pronunciament en contra dels indults, el qual coincideix en bona mesura amb les tesis defensades pels recurrents. La seva imparcialitat, diuen, queda “irremediablement compromesa”.

La defensa també aporta un informe desfavorable del Suprem contra els indults dirigit al Ministeri de Justícia, el qual va ser tramitat per Lesmes en qualitat de president de l’alt tribunal. Segons els republicans, això demostra que el magistrat ha participat directament de l’objecte del recurs en l’exercici d’un càrrec públic, cosa que també és causa de recusació.


Lesmes, incorporat a la revisió dels indults

Lesmes ostentava la presidència del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), fins que va renunciar al càrrec el passat 10 d’octubre amb la intenció de forçar el PSOE i el PP a desencallar la renovació dels membres de la direcció dels jutges. Després d’aquesta renúncia, Lesmes ha sigut incorporat a la secció cinquena del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem, encarregada de resoldre els recursos contra els indults dels líders independentistes.

Els republicans i republicanes fa temps que adverteixen de la fragilitat dels indults, que són, segons es van fer efectius, “parcials i revisables”. Els indults estan en revisió després que el Suprem admetés a tràmit el recurs contenciós presentat pel PP, Cs, parlamentaris, i Vox, així com l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya el 2017, Enric Millo.