Alba Vergés, nova consellera de Salut, en un acte d'Esquerra Republicana.
Alba Vergés, nova consellera de Salut, en un acte d'Esquerra Republicana.

Qui és Alba Vergés? La segona dona a liderar la conselleria de Salut no ha defugit mai responsabilitats. La mou la vocació de treballar per la gent i el territori; fer política de tu a tu i el sempre present somriure són la seva bandera

Nou gir en el nomenament del Govern de la Generalitat com a conseqüència de l’arbitrarietat i les traves que ha posat el govern de Rajoy. Davant la negativa de l’Estat de publicar els nomenaments, el president Torra ha decidit substituir els presos i els exiliats per nous consellers i conselleres. És el cas del departament de Salut, que estarà liderat per Alba Vergés, després que no s’hagi pogut fer efectiu el nomenament de Toni Comín.

Vergés encapçala, doncs, un dels departaments amb més pes en els pressupostos de l’executiu amb 8.876 milions d’euros. Però a aquesta igualadina de 39 anys res no l’espanta. Assumir responsabilitats és el que ha anat fent des que va entrar a militar a Esquerra Republicana el 2011, sempre amb un únic objectiu en ment: treballar amb i per a la gent.


Una dona sense por

La trajectòria política de Vergés és extensa i en diversos fronts, des de l’àmbit local fins a l’institucional, però va ser quan va assumir la secretaria quarta de la Mesa del Parlament que la seva imatge va sortir arreu. La fotografia de la nova Mesa, amb una sola dona, va tenir una gran repercussió mediàtica i va mostrar l’enorme feina que encara queda per fer en termes d’igualtat. Esquerra Republicana va ser l’únic grup que va fer una proposta paritària. Ara, ella esdevé tot just la segona dona al capdavant de Salut. I és que Alba Vergés és una dona sense por. Una dona que assumeix responsabilitats i encara nous reptes.

I és precisament la vocació feminista una de les coses que ha impulsat Vergés a implicar-se, a voler aportar sempre a la política una “mirada de dona” que no vol “abandonar” mai. Aquesta convicció la deu en gran part al Josep Maria i la Carme, els seus pares, que “sempre han lluitat” per donar-los “un bon futur” a la seva germana Núria i a ella, fent-les “dones amb criteri”. Vergés els agraeix els valors de l’esforç, el treball i la generositat que els han inculcat des de petites. “Ens han fet veure la importància de qüestionar-nos constantment les coses, ens han fet saber que tot es pot canviar si no és just”.

Els meus pares ens han fet veure la importància de qüestionar-nos constantment les coses, ens han fet saber que tot es pot canviar si no és just
Alba Vergés Consellera de Salut
 Alba Vergés amb el president Torrent i la resta de membres de la Mesa del Parlament en la seva constitució.
Alba Vergés amb el president Torrent i la resta de membres de la Mesa del Parlament en la seva constitució.

“La primera a arribar i l’última a marxar"

Sempre positiva, alegre i extrovertida.
Així és la recent nomenada consellera de Salut, per qui el somriure i “fer política de tu a tu” són claus en la seva manera d’entendre la política. I és que pel seu caràcter obert i enèrgic sempre li ha agradat acostar-se a la gent, parlar-hi, saber en tot moment què pensen i quines són les seves inquietuds. Aquesta actitud l’ha mantingut sempre, tant en l’àmbit local com una vegada ha estat al Parlament. “M'agrada compartir els indrets, persones i iniciatives que es duen a terme a la meva comarca per fer-les més presents al nostre país”, explica Vergés.

Aquesta mirada optimista cap a la vida l’acompanya sempre del treball i l’esforç que li va inculcar la seva família. “És molt treballadora, sempre és la primera a arribar i l’última a marxar”, asseguren companys de feina del Parlament, que hi han compartit espai aquests darrers temps sent ella secretària quarta de la Mesa.


En política per compromís

D’Igualada al Parlament, sempre que Alba Vergés ha fet un pas més en la seva implicació política ha estat per compromís.

Compromís amb la ciutat i la seva gent. La nova consellera de Salut sempre ha estat molt implicada a Igualada, formant part del moviment associatiu, de l’ANC local i del casal independentista La Teixidora. Es va fer militant d’Esquerra Republicana el 2011, després d’haver estat la número tres a les llistes per les municipals, i ja el 2012 va esdevenir la presidenta de la secció local.

 Alba Vergés defensant la despenalització de l'eutanàsia al Congrés dels Diputats / Congrés dels Diputats
Alba Vergés defensant la despenalització de l'eutanàsia al Congrés dels Diputats / Congrés dels Diputats

Compromís amb el territori. El mateix any va fer el pas d’anar a les llistes del Parlament per l’Anoia. El país encara estava immers en una greu crisi econòmica i la comarca de l’Anoia era la que tenia més atur de Catalunya. Això és el que volia capgirar, aquest era el repte. En aquell moment, tot just feia un mes i mig que havia tingut el Nil, el seu fill, però aquest fet, al contrari de dissuadir-la, va fer que encara estigués més decidida a treballar per construir un futur millor, tal com els seus pares havien fet per ella.

Compromís amb la defensa dels drets i llibertats. Al Parlament, Vergés ha presidit la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya i la comissió de Salut, des d’on va impulsar un nou model de salut per a les persones transsexuals. La lluita per al dret a una vida i a una mort dignes, que recentment ha defensat al Congrés dels Diputats, i una llei de regulació de les associacions de persones consumidores de cànnabis han estat també dos dels seus grans compromisos.

Cal garantir el dret a la salut com a dret fonamental i prioritari per a la ciutadania. Volem construir una República justa, que no exclogui a ningú
Alba Vergés Consellera de Salut

El nou repte: garantir una salut per a tothom

Alba Vergés, que és llicenciada en Economia i enginyera tècnica en Informàtica de Gestió i ha treballat com a administrativa a la Delegació del Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona a l’Anoia i com a programadora júnior a l’empresa privada, també té una llarga experiència en l’àmbit de la Salut: va ser durant cinc anys cap d’Administració, comptabilitat i finances del Consorci Sociosanitari d’Igualada, és Secretària nacional d’Esquerra Republicana en l’àmbit de la salut i el benestar i ha presidit la comissió de Salut del Parlament.

 Alba Vergés agafa el relleu al conseller Toni Comín / ACN
Alba Vergés agafa el relleu al conseller Toni Comín / ACN

La consellera, que agafa el relleu de Toni Comín, té com a gran repte tornar a posar la conselleria al servei de la gent, tot garantint una Salut per a tothom, després de l’aplicació del 155. La llei catalana d’universalització de l’assistència sanitària, aprovada la darrera legislatura i suspesa pel Tribunal Constitucional és una prioritat. “Cal garantir el dret a la salut com a dret fonamental i prioritari per a la ciutadania”, assegura Vergés, que sempre ha defensat un sistema sanitari universal que ha de ser pilar fonamental de la societat republicana, oberta i inclusiva, garant de la igualtat d’oportunitats per a tots els ciutadans i ciutadanes.

“Reduir les desigualtats és una mania que no m'abandonarà mentre n’hi hagi!”. Aquest és un dels lemes de la consellera, i és que hi ha una correlació directa entre les desigualtats socioeconòmiques entre barris i l’entorn demogràfic, i la salut de les persones. “Hem de posar les persones al centre i fer salut en totes les polítiques”, afirma. “Volem construir una República en què la ciutadania sigui la protagonista. Una República justa, que no exclogui a ningú”, explica, i ella accepta el repte de construir aquesta República per a tothom també des de Salut.


Versión en castellano