El diputat d'Esquerra Republicana Ruben Wagensberg / Marc Puig
El diputat d'Esquerra Republicana Ruben Wagensberg / Marc Puig

Ruben Wagensberg: “El racisme ho travessa tot, sovint de forma invisible, i és especialment greu i violent quan el que travessa són els cossos que han de garantir la seguretat de tota la ciutadania”

El Parlament ha aprovat crear una comissió d’estudi sobre el racisme institucional i estructural en la gestió de la seguretat a Catalunya, a proposta del grup d’Esquerra Republicana. L’objectiu de la comissió és fer una diagnosi compartida de les mesures que cal prendre per evitar discriminacions racials en la gestió de la seguretat, tant pública com privada.

Tal com ha explicat el diputat republicà Ruben Wagensberg, a la comissió es busca “reconèixer que estem davant d’una pràctica sistemàtica i estructural” i el primer que cal fer és “saber on som” escoltant testimonis d’entitats, cossos policials, sindicats, tècnics, experts i persones que han pogut patir aquest greuge. A partir d’aquí, segons Wagensberg, “com a Parlament, hem de prendre mesures en forma de protocol, de legislació o sancions per eradicar qualsevol tipus de discriminació en cossos policials i en la seguretat privada”.

La comissió d’estudi deriva d’una moció d’Esquerra que el passat 5 de març ja va rebre el suport majoritari de la cambra catalana. Des de llavors, les protestes per acabar amb les actuacions racistes dels cossos de seguretat s’han estès arreu del món arran de l’assassinat del ciutadà afroamericà George Floyd a Minessota, però aquestes discriminacions també perviuen a Catalunya.

“Un dels màxims exponents del racisme dels cossos de seguretat el trobem en les identificacions per perfil ètnic, i Catalunya no se’n salva”, ha assegurat Wagensberg. Segons dades dels mateixos Mossos d’Esquadra, el 2017, a Catalunya, un 54,1% del total d’identificacions es van fer a persones estrangeres, quan aquestes només representen un 13,7% de la població catalana. Alhora, l'entitat SOS Racisme revela que un 15% de les denúncies que rep sobre agressions racistes estan protagonitzades per forces de l'ordre públic, i sovint resten impunes per les dificultats de denunciar-les judicialment.

“Aquests fets són un atac a la identitat d’aquestes persones, una diferenciació de tracte que juga en contra de la cohesió social, i la cohesió social interpel·la i afecta tota la societat”, ha defensat Wagensberg. “El racisme és estructural, ho travessa tot, sovint de forma invisible, i és especialment greu i violent quan el que travessa són els cossos que, en principi, han de garantir la seguretat de la ciutadania; de tota”, ha denunciat, alhora que ha recordat que també hi ha casos flagrants en la seguretat privada: extralimitacions de vigilants privats al transport públic o establiments que impedeixen l'accés de joves pel seu color de pell només són alguns exemples.