Raquel Sans, a la fundació de la Internacional Feminista: “Teixim la defensa internacional de totes les dones i lluitem contra els discursos neofeixistes”

La vicesecretària general de Feminismes i LGTBI d’Esquerra Republicana ha estat l’única membre catalana en una trobada a Mèxic que ha aplegat 56 lideresses feministes i d’esquerres de tot el món

La vicesecretària general de Feminismes i LGTBI d’Esquerra Republicana, Raquel Sans, ha participat en la fundació de la Internacional Feminista, celebrada entre el 30 de març i l’1 d’abril a Ciutat de Mèxic. Sans és l’única membre catalana d’aquesta nova estructura feminista internacional, integrada per 56 lideresses feministes i d’esquerres de tot el món.

“Faig un balanç molt positiu d’aquesta trobada, en què ha nascut una xarxa feminista internacional, de la qual les dones d’Esquerra Republicana formem part des de l’inici, per començar a teixir la defensa internacional de totes les dones i per lluitar contra els discursos reaccionaris i neofeixistes, cada cop més presents en la societat”, ha valorat Sans.

Entre les 56 participants, de prop de 30 països i nacions de diversos continents, hi ha dones com la ministra de la Dona i l’Equitat de Gènere de Xile, Antonia Orellana; l’acaldessa de Santiago de Xile, Irací Hassler; la presidenta d’Hondures, Xiomara Castro; o la ministra del Poder Popular per a la Dona i la Igualtat de Gènere de Veneçuela, Diva Guzmán; a més de diputades, senadores, activistes i d’altres responsables polítiques de països propers com Alemanya i França, i més llunyans, com l’Índia, Bangladesh o Palestina.

La Internacional Feminista vol ser un espai transfronterer de treball col·lectiu i coordinació feminista per lluitar contra el patriarcat a escala global, des dels valors del feminisme d’esquerres, interseccional, antirracista i ecologista, i amb un profund sentit democràtic i de construcció de la pau.

La trobada ha comptat amb una cerimònia d’inauguració, en què s’ha presentat el manifest, i taules rodones de treball, tallers i formacions. A més, les participants han pogut visitar l’espai sostenible “Utopía y Libertad” d’Iztapalapa, en què s’organitzen activitats educatives, culturals, artístiques i esportives i hi ha un servei d’atenció per a dones. Un “indret màgic”, segons Sans, que “posa les cures al centre”. La republicana també ha aprofitat el viatge per visitar l’Orfeó Català de Mèxic, “refugi, durant més d’un segle, i, alhora, generador de comunitat i cultura catalanes per a totes aquelles famílies que un dia van haver de marxar a l’exili”.