Jéssica Albiach, Dolors Sabater i Marta Vilalta amb el document que s'ha dut a registre
Jéssica Albiach, Dolors Sabater i Marta Vilalta amb el document que s'ha dut a registre

L’objectiu és aclarir l’abast del problema, depurar responsabilitats i obrir un procés de reparació a totes les víctimes

Els grups parlamentaris d'Esquerra Republicana, En Comú Podem i la CUP volen investigar els casos de pederàstia dins de l'Església catòlica a Catalunya, uns delictes contra la infància de gravetat. Per això aquest dimarts, a iniciativa d'ECP, han entrat al registre del Parlament una proposta de resolució per impulsar la creació d'una comissió d'investigació. L'objectiu que es fixen els tres grups parlamentaris és aclarir l'abast dels fets, depurar-ne les responsabilitats i obrir un procés d'acompanyament i de reparació a les víctimes d'aquesta violència sexual contra joves i infants.

També volen aclarir les actuacions d'aquestes institucions, especialment les educatives o de lleure, davant de casos de pederàstia; analitzar-ne les dades disponibles, avaluar la intervenció de les administracions públiques i també les mesures per prevenir agressions sexuals, protegir-ne els menors i fer recomanacions en clau de polítiques públiques i jurídiques. ERC, ECP i la CUP plantegen la comissió com un espai d'acompanyament a les víctimes i per aconseguir aclariments tant des les institucions públiques com les privades, per la urgència de saber la veritat davant de silencis sistemàtics, i per posar fi a la impunitat en la mateixa línia en que ja han començat a actuar d'altres països.

Un cop el ple del Parlament n'aprovi la creació, els tres grups parlamentaris volen sentir les aportacions d'experts per abordar tots aquests aspectes i també de responsables institucionals, i alhora estudiar casos denunciats de violències sexuals contra menors, incorporar la perspectiva de gènere en l'estudi d'aquests casos, i analitzar el marc jurídic internacional. El pla de treball es concretarà un cop s'aprovi a ple la constitució de la comissió.