Infografia / Esquerra Republicana de Catalunya
Infografia / Esquerra Republicana de Catalunya

Els departaments d’Interior i d'Igualtat i Feminismes es conjuren per feminitzar els cossos de seguretat del país

El departament d'Interior, liderat pel conseller Joan Ignasi Elena, impulsa la reserva de places per a dones als cossos operatius. La mesura s'emmarca en l'objectiu de feminitzar els cossos de seguretat del país, recollida al Pla de Govern. Així doncs, es tracta d'una reserva del 40% de places per a dones en les pròximes convocatòries d'accés a tots els cossos operatius de Catalunya -Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat i Agents Rurals.

És un dret fonamental garantir la paritat en els cossos de seguretat”, ha assegurat el conseller Elena, “per justícia, sí, però també per eficàcia, perquè només assemblant-nos a la societat a la qual volem servir, serem capaços de servir-la millor”. En aquest sentit, el conseller ha etzibat que la situació de desequilibri de gèner actual “no és acceptable”, i ha afegit que el compromís del departament és “fer que les coses passin”.

Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha celebrat “les diferents accions per feminitzar els cossos de seguretat”. La consellera ha destacat que “els requisits tradicionals” per accedir a aquestes posicions estaven basats en “paràmetres exclusivament masculins”, motiu pel qual calia “redreçar-los”: “No estem regalant res a ningú”, ha etzibat en aquest sentit Verge. La consellera també ha posat en valor que la mesura contribueix a empènyer “la transformació feminista del país”. “Ens trobareu sempre al costat per fer polítiques per a tothom” ha clos Verge.

Només assemblant-nos a la societat a la qual volem servir, serem capaços de servir-la millor
Joan Ignasi Elena

La iniciativa forma part dels Plans d’Igualtat que s’estan desplegant de manera transversal als diferents departaments del Govern. També s’engegaran campanyes per trencar estereotips, s’aplicaran mesures de millora de la conciliació laboral i familiar, formacions d’igualtat i perspectiva de gènere i concursos d’ascens territorialitzats.

Aquestes polítiques han de permetre que el país avanci de forma efectiva cap a la igualtat i la paritat, així com a accelerar el reequilibri de gènere en la composició de les plantilles. Avui, només el 2% del cos de Bombers, el 13% d’Agents Rurals, i el 21% de Mossos d’Esquadra són dones. Al ritme actual, i sense noves mesures, no es produiria fins l’any 2067 a Mossos, fins al 2101 a Agents Rurals i fins al 2144 a Bombers.