Jordi Solé, eurodiputat i secretari de Política Internacional d'Esquerra Republicana
Jordi Solé, eurodiputat i secretari de Política Internacional d'Esquerra Republicana

Els republicans es comprometen a promoure l'acollida i l'asil de persones refugiades, i a defensar els drets humans, especialment de les dones i nenes afganeses

Esquerra Republicana condemna fermament la presa de poder de l’Afganistan per part dels extremistes talibans. Així mateix, lamenta que tots aquests anys d’intervenció de la coalició internacional al país no hagin servit per evitar el col·lapse de les institucions, ni per assentar les bases d’un futur millor per a la seva població.

Per aquest motiu, Esquerra Republicana insta les institucions, autoritats i actors internacionals a exigir al règim talibà el màxim respecte als drets humans i que no tornin a convertir el país en un focus de terrorisme internacional, condicionant tota relació comercial i econòmica al seu compliment. Per Esquerra, aquesta exigència ha de ser especialment zelosa per la situació de les dones i nenes afganeses davant el més que probable retrocés en els seus drets, vistos els antecedents de les terribles vulneracions i violències que imposen els talibans.

"Cal que la Unió Europea coordini una resposta unitària i aculli refugiats procedents de l’Afganistan, respectant els dret internacional en matèria d’asil", assegura l'eurodiputat republicà i secretari de Política Internacional del partit, Jordi Solé. Solé assenyala que és important acollir "particularment, dones i infants, defensors dels Drets Humans i membres de minories". I afegeix: "Cal fer-ho establint, entre altres, corredors humanitaris i quotes obligatòries per als estats membres". Així, Solé rebutja el sistema d’acords econòmics de la UE amb països limítrofs a l’Afganistan per “contenir-hi allà les persones refugiades, com s’ha fet amb Turquia i les persones refugiades sirianes".

Esquerra emplaça, doncs, la coalició internacional i exigeix a la UE que recolzin políticament i material aquelles forces i col·lectius afganesos, tant a l’interior com a l’exterior del país, que lluiten per una societat oberta, inclusiva i democràtica, i que treballen pel seu desenvolupament social i econòmic.

Cal que la Unió Europea coordini una resposta unitària i aculli refugiats procedents de l’Afganistan, respectant els dret internacional en matèria d’asil
Jordi Solé

L’estat espanyol ha format part de les forces d’ocupació de l’OTAN durant 20 anys, i hi ha destinat una quantitat de diners estimada de 3.500 milions d’euros i hi ha enviat més de 27.000 militars. Tot i així, al llarg d’aquests anys l’Estat Espanyol ha concedit un nombre minúscul de reconeixement de condicions d’asil a persones afganeses i, mentre la guerra estava en curs, i s’han executat repatriacions que encara avui no han estat aturades.

Per això, Esquerra Republicana insta el govern espanyol a ser part activa d’aquesta resposta unitària a nivell europeu, a que es comprometi fermament amb l’acollida de refugiats i a donar asil, i que no reconegui el nou govern talibà sense un compromís actiu d'aquest amb els drets humans, especialment amb els drets i llibertats de les dones, dels col·lectius LGBTI+ i les minories. Així mateix, des d’Esquerra exigim poder gestionar els fons destinats a asil polític i refugi.


Per la seva banda, Esquerra Republicana es compromet, en tots els espais de representació, així com a través de l'acció de govern en les diferents institucions catalanes, a defensar i promoure:

  1. L’acollida i l’asil de persones refugiades de l’Afganistan.
  2. Una política de fronteres a nivell europeu que avantposi els Drets Humans i el compliment dels acords internacionals.
  3. Accions de cooperació al desenvolupament amb membres de la població afganesa que promoguin una societat afganesa socialment justa, inclusiva i plenament democràtica, i també respectant la pròpia sobirania del poble d’Afganistan.
  4. Xarxes internacionals de suport als Drets Humans, tant de caràcter general, com sectorial -vetllant pels drets dels col·lectius de periodistes, advocacia, medicina, artistes, escriptors, científics, entre d’altres.
  5. Xarxes internacionals de suport, acollida i asil específiques per a les dones i nenes afganeses, davant la més que probable i imminent vulneració dels seus drets i llibertats.