Alba Vergés en roda de premsa / Marc Puig
Alba Vergés en roda de premsa / Marc Puig

La mesura pretén donar resposta a l’auge de casos greus que necessitaran tractament intensiu

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que Catalunya duplicarà aquesta setmana la capacitat d’Unitats de Cures Intensives (UCI) de la xarxa assistencial del país. Vergés ha explicat que els casos més greus d’afectats per coronavirus han de ser atesos en centres d’UCI i que, per tant, aquesta mesura permetrà assistir-los tots. La mesura respon a l’augment que encara es preveu de positius per coronavirus a Catalunya. De fet, la consellera ha assegurat que, de cara a la setmana vinent, el departament té previst triplicar la capacitat.

"Estem buscant els espais, més enllà dels centres sanitaris, més adequats per fer-ho, tal i com s’ha fet per exemple amb els hotels”, ha avançat Vergés. El que sí que ha confirmat Vergés és que es tractarà d’una xarxa assistencial liderada per una unitat de metges intensivistes, que en planificarà les necessitats i coordinarà l’organització. De la gestió, però, se n’encarregaran els diferents hospitals, creant així una xarxa descentralitzada arreu del territori sota una única direcció.

Per als casos no greus, Vergés ha recordat que l’assitència es farà des de l’atenció primària, a domicili. En aquest sentit, la consellera ha recordat la importància de l’App STOP COVID19 CAT, l’aplicació mòbil impulsada pel Departament de Salut, des de la qual els equips d’atenció primària poden detectar casos de coronavirus, tractar-los i fer-ne el seguiment.

Més material per als professionals

Vergés també ha anunciat en roda de premsa que han arribat les comandes de material sanitari que s’han fet a Catalunya des de diferents canals. Així, Vergés assegura que entre ahir i avui s’han rebut més de 800.000 mascaretes quirúrgiques i fins a 37.000 bates. "Ho fem tot perquè els nostres professionals puguin fer la seva tasca de la millor manera", ha dit Vergés, "i han de tenir el material adequat per poder-la desenvolupar”.

Un dels sectors més afectats per la manca de material, i que la consellera ha volgut reivindicar, és el de les residències de gent gran, de persones amb dicapacitat, i de persones amb transtorns mentals. "Entre aquest cap de setmana i avui s’han repartit més de 50.000 mascaretes i altre material a les residències, i seguirem a tot arreu”, ha explicat Vergés.

La consellera no ha volgut acabar sense agrair la feina del professionals de la salut a Catalunya. “S’estan deixant la pell amb els casos creixents, és un esforç brutal a tots els nivells, sobretot a peu de llit”, ha clos Vergés.

Etiquetes