Esquerra Republicana demana empara al Parlament Europeu per alliberar Oriol Junqueras

Els republicans emprenen també la via europea per exigir el compliment de la resolució del Tribunal de Justícia de la UE

L’eurodiputada Diana Riba ha presentat una petició d’empara al Parlament Europeu per exigir que Oriol Junqueras sigui posat en llibertat, en compliment de la sentència del Tribunal de Luxemburg. El partit pretén explorar així totes les fórmules possibles per garantir la immunitat del líder republicà.

El president dels republicans ja va fer una petició d’empara al Parlament Europeu el passat 3 de juliol, després que el Tribunal Suprem li denegués el permís per assistir a la sessió constitutiva de l’Eurocambra. Aquella vegada, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, va desestimar la sol·licitud, a l’espera de la resolució del Tribunal de la UE. Després del posicionament de Luxemburg, Esquerra ha decidit tornar a presentar la petició.

En l’escrit d’empara, Riba ha presentat a Sassoli les següens demandes:

  1. Que adopti mesures urgents per garantir la immunitat d’Oriol Junqueras, en virtut del Reglament intern del Parlament Europeu.
  2. Que faci una crida a les autoritats espanyoles competents per a la posada en llibertat immediata d’Oriol Junqueras per tal que pugui ocupar l’escó que li correspon a l’Eurocambra.
  3. Que demani a les autoritats espanyoles competents informació sobre les mesures preses per respondre i fer efectiva la sentència del Tribunal de Justícia de la UE.
  4. Que informi a les autoritats espanyoles competents sobre les seves obligacions sota la legislació europea, especialment les relacionades amb garantir la immunitat d’Oriol Junqueras.


L’eurodiputada republicana també ha demanat al Parlament Europeu que es verifiquin les credencials del líder republicà l’abans possible.

Després que el Tribunal de Justíca de la UE dictés ahir que Oriol Junqueras és eurodiputat i, per tant, immune des de les passades eleccions a l’Eurocambra, Andreu Van den Eynde va presentar un suplicatori al Tribunal Suprem demanant la nul·litat de la sentència i l’alliberant de l’Oriol. Ara, la nova petició dels republicans obre camí perquè sigui el mateix Parlament Europeu qui prengui mesures per garantir que es compleix amb el contingut de la sentència. També ahir el mateix David Sassoli ja va declarar davant l’Eurocambra que l’eurodiputat Oriol Junqueras gaudia d’immunitat i també va instar les autoritats espanyoles a acatar la sentència del Tribunal de Luxemburg.