La consellera de Salut, Alba Vergés, al ple del Parlament de Catalunya / Parlament de Catalunya (Job Vermeulen)
La consellera de Salut, Alba Vergés, al ple del Parlament de Catalunya / Parlament de Catalunya (Job Vermeulen)

El Departament de Salut invertirà 4,5 milions d’euros i contractarà 436 professionals per a l’atenció primària aquest estiu

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest matí al Parlament de Catalunya que el seu departament tancarà durant la propera setmana “una compensació econòmica a l’esforç dels professionals. “Amb els professionals no s’ha de ser generós, s’ha de ser just després de l’esforç ingent dels darrers mesos. I no ens volem quedar aquí”, ha afegit. La titular de Salut ha assegurat que busquen “solucions estructurals” al sistema sanitari, no només de reconstrucció després de la Covid-19. És per això que la consellera convocarà “una aliança de tots els actors del sistema de Salut català per, en primer lloc, impulsar els aprenentatges que ens ha portat la Covid-19 pel sistema sanitari, però també per forçar, d’una vegada per totes, l’Estat espanyol a un acord per revertir l’infrafinançament en salut”, ha afirmat.

Vergés s’ha mostrat molt contundent i ha insistit que “si volem avançar, si volem que aquest país sigui capdavanter i que el sistema de Salut en formi part, a la vegada que genera i garanteix un dret bàsic, com és el dret a la salut; hi volem ser amb tota la capacitat de decisió i tenint tots els recursos necessaris”. “Per això cal aquesta gran aliança amb tot el sector. L’infrafinançament crònic, de sempre, de l’Estat espanyol s’ha d’acabar”, ha continuat.

Si volem avançar, si volem que aquest país sigui capdavanter i que el sistema de Salut en formi part; hi volem ser amb tota la capacitat de decisió i tenint tots els recursos necessaris
Alba Vergés Consellera de Salut

En resposta a les preguntes dels partits de l’oposició, la consellera Vergés, ha posat en valor l’atenció primària del sistema de Salut i ha detallat que “passa a tenir un paper cabdal, en aquest moment de l’epidèmia també”. Per això, aprovaran “un pla destinat a l’atenció primària amb 436 nous professionals especialitzats en medicina familiar i comunitària i amb una inversió inicial de 4,5 milions d’euros”. Vergés ha concretat que aquests reforços sobretot es destinaran, ara que s’apropa l’estiu, a les zones de la costa del país i les que tenen més pressió de residències.

Per últim, en les properes setmanes i mesos, el Departament de Salut també té previst recuperar l’activitat que no s’ha pogut fer durant la pandèmia als hospitals, sobretot intervencions quirúrgiques no urgents; i contractar més de la meitat dels metges residents que han acabat aquest mes de maig. Segons la consellera, “és una molt bona notícia pels professionals que es formen, volem aplantillar i fer una estructura d’un sistema de Salut fort, pilar del nostre Estat del Benestar”, ha conclòs.