L’aposta d’Esquerra Republicana per les dones en els àmbits de representació feminitza la política catalana

Més de 1.380 regidores republicanes van ser elegides a les eleccions municipals del 26 de maig, un pas important per la construcció de municipis feministes.

Esquerra Republicana aposta per les dones en els àmbits de representació i presa de decisió com una prioritat i defensa les llistes cremalleres i l’empoderament de les dones republicanes per feminitzar les estructures administratives institucionals, tant municipals com supramunicipals. L’objectiu dels republicans és construir una República on dones i homes siguin lliures i iguals, que comparteixin responsabilitats, i on es garanteixi l’accés de les dones en tots els àmbits de representació i presa de decisions.

Tot i això, la presència real de dones en els àmbits de visualització pública encara és minoritària respecte a la participació real de les dones en la vida pública. La participació de les dones en condicions de representació paritària és imprescindible, i les eleccions municipals del 2019 són un ferm exemple.

El 26 de maig de 2019 Esquerra Republicana va ser la força més votada i el partit que més va créixer arreu del país amb més de 800.000 vots i més de 3.000 regidors i regidores. Uns resultats històrics que es traduïen en fer del partit un mirall de la societat, més transversal, plural i feminista.

L'aposta estratègica del Pla d'Igualtat del partit i l’aplicació de les llistes cremalleres va fer que 1.384 regidores fossin escollides a les eleccions municipals del 2019, un 44,57% del total. Un augment molt considerable respecte els resultats del 2015, on van ser escollides 850 regidores de 2.384 regidors, un 36% del total. Uns resultats que van representar un pas molt important en la visibilització de les dones en la política i la presa de decisions i la construcció de municipis feministes.

  L’aposta d’Esquerra Republicana per les dones en els àmbits de representació feminitza la política catalana

La diferència amb el 2015 també es va veure reflectit en el nombre de dones candidates que encapçalaven les llistes d’Esquerra Republicana. Si el 2015 hi havia 165 candidates, el 2019 les xifres van augmentar fins a 229, de les 807 candidatures municipals. També, el nombre d’alcaldies liderades per dones va augmentar a 85 alcaldesses d’un total de 353 ajuntaments republicans. D’aquesta manera, Esquerra Republicana se situa com el partit capdavanter amb més dones alcaldesses a Catalunya.

Les dones republicanes han guanyat presència i visibilitat en les diputacions de províncies amb un total de 20 diputades, de 47 representants republicans i, en concret, amb la presidència de la Diputació de Tarragona a càrrec de Noemí Llauradó, Vicealcaldessa de Reus. En entitats municipalistes les dones també han ocupat nous espais de representació, com a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), dirigida per l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, a més de ser la primera dona a presidir la FMC.