Esquerra Republicana impulsa una comissió parlamentària sobre el racisme institucional en la gestió de la seguretat

Els republicans registren la comissió d'estudi al Parlament i treballaran perquè el Congrés també investigui el racisme estructural en la gestió de la seguretat a l'Estat

Esquerra Republicana ha registrat al Parlament una comissió d'estudi sobre el racisme institucional i estructural en la gestió de la seguretat a Catalunya, i treballarà per impulsar els pròxims dies al Congrés dels Diputats una comissió d'investigació que posi llum sobre el racisme estructural en la gestió de la seguretat arreu de l'Estat. Els republicans reclamen així que les institucions deixin d'ignorar el racisme institucional que també existeix al nostre país per tal de prendre les mesures necessàries per a combatre'l.

En el cas del Parlament, la comissió d'estudi deriva d'una moció d'Esquerra que ja el 5 de març va rebre el suport majoritari de la cambra catalana. La moció reclamava al Parlament impulsar un espai específic per analitzar els casos de racisme que s'hagin produït en actuacions de cossos de seguretat, siguin cossos policials o de seguretat privada, i estudiar quines mesures calen per evitar qualsevol mena de discriminació racial. I aquest és el principal objectiu de la comissió d'estudi que els republicans obren a la resta de grups.

D'ençà de l'aprovació d'aquesta moció al març, les denúncies s'han mantingut i s'han fet més visibles que mai amb les protestes globals per l'assassinat del ciutadà afroamericà George Floyd a Minessota. "El racisme és estructural i cap societat se n'escapa. Per activa o per passiva, les polítiques i els estats no són neutres a l'origen i al color de les persones; i la nostra feina ha de ser treballar amb totes les eines que tenim a l'abast per a una societat diversa, que garanteixi els mateixos drets i oportunitats per a tothom, una societat cohesionada i inclusiva", ha explicat el diputat Ruben Wagensberg.

I és que les discriminacions racials en l'àmbit de la seguretat també perviuen a Catalunya. L'entitat SOS Racisme explica que un 15% de les denúncies que rep sobre agressions racistes estan protagonitzades per forces de l'ordre públic, unes agressions que sovint resten impunes per les dificultats de denunciar-les judicialment. Identificacions per color de la pell, extralimitacions per part de vigilants dels transports públics, o establiments que impedeixen l'accés són altres exemples d'aquesta problemàtica.

En aquest sentit i en paral·lel, el Grup Republicà al Congrés treballarà amb la resta de grups que s'hi vulguin afegir per impulsar una comissió d'investigació a les Corts Espanyoles. "No podem ignorar el racisme institucional que existeix a l'estat espanyol. Al contrari, cal passar a l'acció, investigar-lo i prendre les mesures necessàries per corregir-ho", afirma la diputada Marta Rosique.

Etiquetes