L’Estratègia de la Bioeconomia 2030 promourà el creixement i desenvolupament sostenible de l’economia catalana, una major competitivitat del sector primari i la creació de llocs de treball
El Govern ha aprovat l’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030, un full de ruta per a la transició cap a un nou model econòmic que es basi en l’aprofitament òptim dels recursos biològics renovables. Fabricar roba a partir d’algues o de fusta; produir components per a automòbils amb la palla d’arròs; o crear begudes per a esportistes amb el xerigot sobrant de les indústries formatgeres són exemples de bioeconomia circular i de la transformació verda que la Nova Generalitat Republicana es va comprometre a impulsar, juntament amb la transformació social, la feminista i la democràtica.
Els objectius principals d’aquesta estratègia, que dona una segona vida a productes forestals, agroalimentaris i marítims i ha estat liderada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, són el creixement i desenvolupament sostenible de l’economia catalana, en un context d’emergència climàtica, una major competitivitat del sector primari i la creació de llocs de treball.
✅ Aprovada l'Estrategia de la Bioeconomia 2030!
— Agricultura (@agriculturacat) September 14, 2021
? Promou el creixement i desenvolupament sostenible de l’economia catalana i fomenta la producció de recursos biològics, de proximitat i renovables.
? https://t.co/Jr3eHx6if3 pic.twitter.com/htg5EsATzS
Entre les mesures concretes que es duran a terme, destaca la creació d’un Hub de la Bioeconomia, que connectarà actors de sectors diferents i crearà noves sinergies comercials. Facilitarà, per exemple, que una empresa de begudes per a esportistes pugui aprofitar els materials sobrants d’una formatgera per elaborar un nou producte energètic. El Govern també continuarà proporcionant suport econòmic a projectes que fomentin l’economia circular i la reutilització de residus.
La conselleria liderada per Teresa Jordà ha elaborat aquesta estratègia amb la participació d’una comissió formada per representants de la resta de departaments del Govern, de centres de recerca i universitats, d’empreses i agents socials implicats, i de la ciutadania. I per tal de potenciar la gestió coordinada del desplegament de l’estratègia, es constituirà una taula de co-gestió, composta de tots els agents públics i privats compromesos amb la bioeconomia catalana.
Per a més informació, consulta el lloc web del Govern.