Jové i Riba exigeixen una investigació efectiva del Catalangate

Els republicans insten a la jutgessa d’instrucció del cas Pegasus a practicar més diligències i a fer-ho de forma activa

El president del grup parlamentari i del Consell Nacional d’Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, i l’eurodiputada republicana Diana Riba, exigeixen una investigació efectiva del cas de ciberespionatge amb Pegasus conegut com a Catalangate. Ho han fet a través d’un escrit que la seva representació legal ha fet arribar al jutjat d’instrucció, on es troba la querella presentada pels mateixos el darrer 17 de maig.

Davant la falta d’investigació manifesta del jutjat d’instrucció de Barcelona que fa prop de dos anys que està coneixent de l’espionatge amb Pegasus, els republicans ressalten en el seu escrit l’obligació judicial d’investigar els fets, així com d’impulsar de forma urgent totes aquelles mesures que protegeixin les víctimes i evitin la desaparició de proves. Unes proves de caràcter digital que, tal com assenyala l’escrit, són de naturalesa volàtil, i que son imprescindibles per a determinar l’autoria concreta de l’espionatge.

A més, Jové i Riba constaten en el text que l’Audiència Nacional -que investiga el presumpte espionatge d’alguns membres del govern espanyol- està liderant de forma molt àgil i proactiva una investigació que, en canvi, a Catalunya es troba completament paralitzada. Aquest fet suggereix una discriminació de caràcter polític que porta a una situació d’indefensió injustificable.

Per tot això, els querellants demanen que s’activi la iniciativa investigadora i es practiquin totes les diligències. Entre aquestes, els republicans sol·liciten que la magistrada instructora s’adhereixi a la comissió rogatòria a Israel que farà el jutge de l’Audiència Nacional per investigar directament l’empresa NSO, propietària del programari Pegasus.