Joan Ignasi Elena en un acte al Parc de la Ciutadella de Barcelona
Joan Ignasi Elena en un acte al Parc de la Ciutadella de Barcelona

Elena va ser el portaveu jurídic dels presos polítics durant el judici al Suprem i alcalde de Vilanova i la Geltrú del 2005 al 2011

Joan Ignasi Elena és el nou conseller d’Interior del Govern de la Generalitat, presidit per Pere Aragonès. L’advocat, exalcalde de Vilanova i la Geltrú i exdiputat socialista, va acostar-se a l'independentisme de la mà d’Oriol Junqueras. Va ser coordinador i portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum i, posteriorment, el coordinador jurídic d’Esquerra durant el judici contra els presos i les preses polítiques al Tribunal Suprem.

Esquerra Republicana ha apostat per un home de tarannà dialogant, amb capacitat de bastir ponts i compromès amb el país per liderar una conselleria complicada.

Jurista, catalanista i demòcrata

Va néixer a Barcelona el 1968 i els amics li diuen Natius. Casat i pare de tres filles, és llicenciat en Dret i advocat especialitzat en dret laboral i drets d’autor. Va ser alcalde de Vilanova i la Geltrú del 2005 al 2011 i diputat socialista al Parlament, però com a líder del corrent Avancem i partidari del dret a decidir, es va desmarcar del PSC per donar suport a la llei de consultes, que permetria la consulta del 9N de 2014. Avancem es va acabar escindint del PSC aquell any i Elena va renunciar al seu escó al Parlament.

El desembre del 2016, el govern de Junts pel Sí va constituir el Pacte Nacional pel Referèndum, que aglutinava diferents sensibilitats a favor d’un referèndum acordat amb l’Estat, i Joan Ignasi Elena va ser escollit per encapçalar-ne la comissió executiva. El març del 2017, Elena va presentar les més de 500.000 adhesions aconseguides, però el govern de Rajoy va negar-se a negociar. El 27 de juliol del 2017, la Guàrdia Civil va citar Elena per testificar en la investigació sobre els preparatius de l’1-O, en el marc de les diligències del jutjat 13 de Barcelona.

 Joan Ignasi Elena, en un acte del Pacte Nacional pel Referèndum / ACN
Joan Ignasi Elena, en un acte del Pacte Nacional pel Referèndum / ACN

Durant el judici contra els presos i les preses polítiques al Tribunal Suprem, Elena va ser el coordinador jurídic d’Esquerra, fent d’enllaç entre els presos polítics, les seves defenses i els mitjans de comunicació, i actuant com a portaveu jurídic. Cada dia, explicava què havia succeït dins de la sala i va escriure articles com aquest, on denunciava que la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat intentaven construir un fals relat de violència, i admirava la fortalesa i solemnitat dels presos i preses.

El 24 d’abril del 2019, Elena va declarar al judici, demanat com a testimoni tant per Vox com per la defensa de Jordi Cuixart, per relatar l’origen del Pacte Nacional pel Referèndum i quin paper hi havia tingut ell. Va afirmar que l’entitat no havia rebut cap mena de diner públic.

Ara, Elena assumeix el repte de liderar Interior en el marc d’una nova Generalitat republicana, moderna, paritària i integrada per 14 conselleries, i d’una legislatura que estarà marcada per la reconstrucció socioeconòmica i l’avenç cap a la República catalana, amb la força del 52% de vots independentistes i la determinació d’aconseguir l’amnistia i l’autodeterminació.

Etiquetes