El vicepresident, Pere Aragonès, a l'ofrena del President Lluís Companys
El vicepresident, Pere Aragonès, a l'ofrena del President Lluís Companys

El Govern ha aprovat un decret llei que reparteix els costos, amb l’objectiu d’evitar el tancament d’empreses i la destrucció de llocs de treball

Els arrendataris de locals comercials tancats o amb l’ús limitat per les mesures de contenció de la Covid-19 podran renegociar el preu dels lloguers. L’objectiu segons el departament de Justícia, que ha liderat el projecte, és evitar que els negocis afectats per les mesures del coronavirus tanquin definitivament, especialment bars i restaurants i els de l’àmbit de l’estètica i la bellesa.

El Govern ha aprovat un decret llei que dona dret als petits empresaris a iniciar una negociació amb els propietaris dels immobles per establir una rebaixa de l’import del lloguer. En cas que no hi hagi acord per a una rebaixa, la normativa fixa que l’import del lloguer quedarà reduït al 50% automàticament -des del dia en què s’hagi notificat la intenció de negociar.

En el cas de les activitats restringides parcialment, si no hi ha acord per a la rebaixa, també es reduirà la quota un 50% de la part desaprofitada. Així, els negocis hauran de pagar la totalitat del lloguer de la part que sí que poden obrir, i només el 50% de la part restringida per les mesures sanitàries -calculada en funció de la limitació d’aforaments i horaris d’atenció al públic. La venda de productes per endur o l’enviament a domicili, en aquest sentit, no es tenen en compte. És a dir, els bars i restaurants que només poden oferir aquest servei, es considera que estan tancats.

La nova normativa es basa en el principi, ara popular, del rebus sic stantibus, pel qual un fet extraordinari o sobrevingut -com l’actual crisi sanitària- dona dret a la part afectada a reclamar la modificació d’un acord.

Etiquetes