La diputada Raquel Sans, membre de la Comissió d'Economia del Parlament, comenta el projecte de pressupostos amb la portaveu del grup parlamentari d'Esquerra, Marta Vilalta, i la portaveu adjunta, Meritxell Serret / Marc Puig
La diputada Raquel Sans, membre de la Comissió d'Economia del Parlament, comenta el projecte de pressupostos amb la portaveu del grup parlamentari d'Esquerra, Marta Vilalta, i la portaveu adjunta, Meritxell Serret / Marc Puig

El Govern liderat per Pere Aragonès aprova el projecte de pressupostos per al 2022, que destina 3 de cada 4 euros a polítiques socials

El Govern de la Generalitat ha aprovat el projecte de pressupostos per al 2022 i els ha portat al Parlament de Catalunya per al seu possible tràmit i aprovació. Els comptes de l’executiu liderat pel president Pere Aragonès arriben als 38.139 milions d’euros, la xifra més elevada de la història, i fan un clar gir a l’esquerra per impulsar les transformacions social, democràtica, verda i feminista previstes al pla de Govern.

Els 10 punts més rellevants del projecte de pressupostos republicans són:

 1. 3 de cada 4 euros es destinen a polítiques socials, concretament a educació, salut, drets socials i habitatge, ocupació i transport públic.
 2. El pressupost incorpora 5.022 milions d’euros extres destinats a polítiques per a la gent, dels quals 1 de cada 2 euros es destina a educació i salut. Aquest increment compta amb l’arribada de 2.142 milions d’euros dels Fons Europeus Next Generation.
 3. 585 milions d’euros s’inverteixen a millorar hospitals i CAPs i comprar material sanitari, i es destinen 500 milions d’euros extraordinaris a seguir fent front a la pandèmia.
 4. És el projecte de pressupostos més feminista del Govern de la Generalitat: el nou Departament d’Igualtat i Feminismes consolida 92 milions d’euros al seu primer exercici i duplica el pressupost per a la prevenció, l’atenció i la reparació de les violències masclistes, amb 30,5 milions d’euros.
 5. 291 milions d’euros han de permetre la continuïtat de més de 4.400 professionals de l’educació el curs 21-22, i 90 milions d’euros són per a la gratuïtat de l’educació infantil de 2 a 3 anys (el P2) el curs 22-23. A més, es preveu reduir les ràtios a P3, en concret de 25 a 20 alumnes per classe, també de cara al curs 22-23.
 6. S’incrementa el pressupost en polítiques d’habitatge en 410 milions d’euros, fins arribar a 749 milions d’euros, i es destinen 400 milions d’euros a la renda garantida de ciutadania i complements de pensions. El pressupost en polítiques d’ocupació s’incrementa en 248 milions d’euros, i també s’estableix que Empresa i Treball destini 10,8 milions d’euros fins al 2023 per condonar el deute de 35.000 famílies vulnerables en l’àmbit de la pobresa energètica.
 7. Hi ha un increment de 120,8 milions d’euros per a polítiques d’eficiència energètica, i es preveu la posada en marxa de la companyia energètica pública durant el 2022.
 8. El pressupost de Cultura creix un 28,4% (85,2 milions d’euros) fins arribar als 385 milions d’euros, amb l’objectiu d’arribar a destinar-hi el 2% del pressupost total. El Govern vol destinar, a més, 47 milions d’euros a l’impuls de la llengua catalana en el conjunt del sector públic i preveu l’increment de la producció, doblatge i subtitulació de productes audiovisuals en català. També s’incrementen en un 37% els suports a la cultura popular i als equipaments culturals al territori.
 9. La inversió en el conjunt del sector públic s’entén com un motor de transformació, i per això arriba als 3.951 milions d’euros, gairebé el doble respecte el darrer pressupost (1.939 milions d'euros més que el 2020). També hi ha un increment del personal del sector públic, en concret 28.882 treballadors i treballadores més.
 10. Amb un increment del 12%, el projecte de pressupost d’Interior és el més elevat de la història per tal de posar la seguretat pública al servei de tota la ciutadania. Destaca la inversió de 52 milions d’euros per reforçar i feminitzar els serveis de seguretat i emergències.

La diputada d’Esquerra Republicana Raquel Sans, que forma part de la Comissió d’Economia del Parlament, ha comparegut en roda de premsa per valorar aquest projecte de pressupostos: “Partint de la premissa que els millors pressupostos serien els d’una Catalunya independent, estem contents perquè aquests són expansius i s’expliquen per la feina feta prèviament”, ha dit Sans, tot recordant que els del 2017 van acabar amb les retallades, incrementant la despesa en polítiques socials, i els del 2020 van recuperar la despesa corrent.

“Entenem els pressupostos per al 2022 com una oportunitat per poder portar a terme les quatre transformacions del pla del Govern, la verda, l’economica i social, la democràtica i la feminista”, ha prosseguit la diputada, que ha volgut destacar quatre mesures: “La gratuïtat del P2, una mesura importantíssima per reduir les desigualtats i que té afectacions en les polítiques de gènere i la vida professional de les dones; l’increment en polítiques d’habitatge de 400 milions d’euros; i la creació d’una energètica pública”.

Sans ha acabat posant de relleu la importància d’aprovar aquests pressupostos “en un moment de molta complexitat, donada la crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia”. Per això, ha afirmat que “ens emplacem a seguir treballant per arribar a un acord amb la CUP, soci d’investidura i que també volem que sigui soci dels pressupostos”.

 Els 10 punts clau del projecte de pressupostos del Govern Republicà