La secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, és una de les persones espiades
La secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, és una de les persones espiades

Perfils dels dirigents republicans espiats a través del programari Pegasus, en el marc del Catalangate

La repressió no cessa. Aquest dilluns coneixíem a través d’un reportatge de The New Yorker que una setentena de dirigents independentistes han estat espiats a través del programari Pegasus, un sistema al qual només hi tenen accés els estats. El Catalangate és un escàndol i un exemple més de la persecució contra el moviment independentista, un moviment pacífic, democràtic i legítim.

Malauradament, Esquerra Republicana tenim una llarga història de repressió. I aquest cas immens d’espionatge il·legal no és sinó una mostra més de la repressió de l’Estat espanyol. De fet, moltes de les persones afectades pel Catalan Gate formen part d’Esquerra Republicana. Almenys 12 dirigents i el seu entorn s’ha demostrat que han estat espiats mitjançant Pegasus. Són aquests:

Pere Aragonès. El president de la Generalitat i coordinador Nacional d’Esquerra espiat quan era vicepresident del Govern.

El president del Govern fou víctima de l’espionatge quan n’era el vicepresident, entre 2020 i 2021. En el període de les ingerències, que no s’ha pogut determinar amb precisió, es van produir converses rellevants, tant amb el govern espanyol, (sobre la investidura del president espanyol, Pedro Sánchez, sobre la taula de negociació del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol i sobre les relacions entre els dos governs) com entre les forces independentistes (negociació de la investidura i de l’actual govern de la Generalitat, per exemple).


Marta Rovira. La secretària general a l’exili espiada el 2020.

La secretària general d’Esquerra Republicana també forma part de les víctimes a qui han espiat amb Pegasus. Després del referèndum de l’1 d’Octubre, va ser acusada del delicte de rebel·lió. Va decidir exiliar-se a Suïssa, on resideix actualment, per la manca de garanties processals del Tribunal Suprem. Les infeccions es van produir durant l’any 2020, una de les quals després d'una trobada amb agents internacionals al més alt nivell.

Roger Torrent. Espiat quan era el president del Parlament, la segona autoritat del país.

Roger Torrent és el conseller d’Empresa i Treball. Durant els atacs era president del Parlament de Catalunya (2018-2021). Va patir infeccions l’any 2019, durant la seva trobada amb la Comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic. En el mateix període d’infecció, es van celebrar les eleccions europees i municipals. El cas de Roger Torrent va ser dels pocs coneguts al moment i va explicar l’experiència de l’espionatge al llibre, Pegasus.

Josep Maria Jové. El president del grup parlamentari, a l’espera de judici per l’1O, espiat.

Josep Maria Jové és l’actual president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana i diputat del Parlament de Catalunya des de 2018. Va ser Secretari General de Vicepresidència, Economia i Hisenda, en el període de la vicepresidència d’Oriol Junqueras al Govern. A dia d’avui encara està pendent de judici pel referèndum de l’1 d’Octubre. També és president del Consell Nacional d'Esquerra Republicana. El període de les infeccions abarca moments en què tenia un paper rellevant com a negociador d’Esquerra Republicana, en episodis polítics rellevants tant internament a Catalunya -per exemple, les negociacions amb Junts i la CUP per formar el Govern de la Generalitat actual-, com amb el govern espanyol (durant la primera taula de negociació per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, de la qual en va ser membre).

 Josep Maria Jové
Josep Maria Jové

Meritxell Serret. Espiada a l’exili, quan era delegada del Govern davant de la UE.

Meritxell Serret és la portaveu adjunta del grup parlamentari d’Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya. Va ser consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (2016-2017) i delegada del Govern de la Generalitat a Brussel·les (2018-2021). Va estar exiliada a Bèlgica més de tres anys i ara està pendent de judici, com algunes de les altres persones infectades. Va ser infectada en el seu telèfon belga com a delegada del Govern. Durant el període dels atacs, no només mantenia reunions internacionals sinó que mantenia contacte amb altres persones represaliades i exiliades polítiques com a delegada del Govern davant de la Unió Europea.

Diana Riba. L’única eurodiputada espiada sent europarlamentària.

Diana Riba és eurodiputada d’Esquerra Republicana des de 2019, de fet n’és la portaveu. Parella de l’exconseller i pres polític, Raül Romeva. Forma part de l’Associació Catalana pels Drets Civils. Va ser infectada l’any 2019, durant una reunió de la Permanent d’Esquerra Republicana i quan ja era eurodiputada. Després d’una trucada amb el seu assessor, ell va rebre una trucada en la qual es reproduïa la veu enregistrada de Riba durant tota la conversa. Aquest fet suposa que sigui l’única eurodiputada en actiu espiada per Pegasus.


Ernest Maragall. Espiat quan va guanyar les eleccions municipals a Barcelona.

Ernest Maragall és el president del grup municipal d’ERC a Barcelona i diputat del Parlament de Catalunya. També fou conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència (2018) i membre del Parlament Europeu (2014-2016). Va ser infectat durant la campanya de les eleccions municipals de 2019, en les quals era alcaldable per Barcelona i va resultar ser-ne el guanyador.

Jordi Solé. Espiat just quan van denegar a Oriol Junqueras ser eurodiputat.

Jordi Solé és eurodiputat d’Esquerra Republicana, vicepresident del grup Verds/ALE i secretari de política Internacional d’Esquerra Republicana. Va ser infiltrat just abans d’esdevenir eurodiputat en substitució d’Oriol Junqueras. Els atacs, doncs, es van produir durant els debats de la direcció d’ERC sobre quina seria la resposta a la suspensió de la condició d’eurodiputat de Junqueras. El cas del Jordi és un dels més significatius del reportatge del NewYorker ja que va saber que havia estat infiltrat amb Pegasus mentre l’entrevistaven.

 Ernest Maragall i Roger Torrent al Parlament
Ernest Maragall i Roger Torrent al Parlament

Sergi Sabrià. Espiat quan era president del grup parlamentari i vicesecretari general d’Imatge i Comunicació.

Sergi Sabrià és l’actual Director de l’Oficina d'Estratègia i Comunicació del President i el Govern de Catalunya. També fou diputat al Parlament de Catalunya (2012-2021) i membre de l’Executiva d’Esquerra Republicana, de la qual en fou el Vicesecretari General d’Imatge i Comunicació. Va patir múltiples infeccions de 2018 a 2020. Els atacs (2018-2020) inclouen els dies posteriors a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2018; els dies previs a la reunió de la primera taula de negociació; els anuncis de canvi de grau penitenciari dels presos i preses polítiques; i moments de decisió clau per al govern espanyol.

Oriol Sagrera. El secretari general d’Empresa i Treball, espiat quan era cap de gabinet del president del Parlament

Oriol Sagrera és actualment Secretari General del Departament d’Empresa i Treball. Durant les infeccions fou Cap de Gabinet del President del Parlament, Roger Torrent (2018-2021). Va patir 8 atacs l’any 2019, mentre es reunia amb periodistes, polítics, visitava els presos polítics i acompanya el President del Parlament, Roger Torrent.

Xavier Vendrell. Membre històric d’ERC, espiat durant la visita del rei a Barcelona

Xavier Vendrell és militant d’Esquerra Republicana, formà part de la direcció del partit de 1995 a 2011. També fou diputat del Parlament de Catalunya (1999-2010) i Conseller de Governació (2006). Ara, manté el seu activisme polític fora de les institucions. Va ser infectat durant una visita del Rei espanyol, Felip VI, a Barcelona.

Andreu Van Den Eynde. L’advocat d’ERC espiat durant el 2020

Advocat criminalista. Va portar la defensa del president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i de l’exconseller, Raül Romeva, durant el judici de l’1 d’Octubre i portarà la defensa a Estrasburg dels dos dirigents republicans. També és l’advocat de la secretària general, Marta Rovira. Durant les infeccions, el 2020, va mantenir reunions d’estratègia internacional i assumptes penitenciaris.

 Meritxell Serret i Jordi Solé, a Brussel·les
Meritxell Serret i Jordi Solé, a Brussel·les