Dones amb tots els drets


De nou, el 8 de març de 2018, commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i impregna els 365 dies de l’any i totes i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat.

Des d’Esquerra Republicana i les JERC treballem dia a dia per garantir que els drets de les dones, siguin plenament efectius i no es vulnerin en cap circumstància.

Tot i els avenços realitzats, les desigualtats i les discriminacions cap a les dones encara estan presents i són massa punyents alhora. Les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones, i això es tradueix en una major precarietat laboral d’aquestes i una feminització de la pobresa, entre d’altres. De fet, un estudi recent d’Enginyeria Sense Fronteres fa evident que 7 de cada 10 víctimes de pobresa energètica són dones. Però la discriminació no queda aquí. Més d’un 70% dels contractes a temps parcials ho són de dones. I en aquesta mateixa línia l’Observatori Dona i Empresa assenyala que més del 70% de les empreses no tenen cap dona als seus Consells d’Administració. Això contrasta amb l’àmbit educatiu, a on les dones representen el 60% de les llicenciades i en canvi els càrrecs de més rellevància, en tots els sectors, continuen sent ocupats majoritàriament per homes. El sostre de vidre doncs, encara no s’ha trencat i segueix limitant les possibilitats d’ascens de les dones.

Segons l’últim informe de govern, la bretxa salarial entre homes i dones se situa en un 23,9% a Catalunya. Al País valencià i a les illes les dades tampoc són positives: un 24,24% i un 15,88% respectivament. Qüestió que, a diferència d’alguns, nosaltres sí que considerem que ens “hi hem de posar” per eradicar-la mentre veiem com diversos països europeus adopten noves mesures per fer-hi front.

Des d’ERC treballem per impulsar la corresponsabilitat entre dones i homes tirarem endavant polítiques de conciliació de la vida laboral i personal i familiar per garantir que les dones tinguin dret a gaudir de temps de lleure i participació en igualtat de condicions que els homes. També és important replantejar els permisos de maternitat i paternitat apostant per permisos iguals i intransferibles. A més, continuarem treballant per implantar al nostre país uns horaris més racionals.

Cal seguir reivindicant el dret com a dones a decidir sobre el propi cos i el dret a una maternitat lliure i segura, vetllant també perquè les dones joves de 16 i 17 anys puguin exercir aquest dret lliurement. Els darrers mesos hem donat suport a la campanya #MeToo de denúncia d’assetjament sexual i hem seguit amb preocupació el tractament judicial i mediàtic de casos de violacions que han posat de nou el focus sobre les dones i no tant sobre els agressors. També hem denunciat públicament els casos d’agressions sexuals que han sortit a la llum pública a Catalunya i que continuarem treballant per prevenir, per reparar les víctimes i castigar-ne els autors.

El compromís d’Esquerra Republicana per a la igualtat de gènere l’hem plasmat recentment en un Pla per la Igualtat intern que ens ajuda a continuar treballant per la plena participació política de les dones. Hem presentat una llista cremallera i enguany tenim 16 diputades i 16 diputats. Aquesta paritat la traslladem a tots els àmbits i òrgans a on tenim representació. Hem estat l’únic partit en fer una proposta paritària a la Mesa del Parlament. Una Mesa a on l’única dona és una diputada d’ERC. El compromís del partit per l’adopció progressiva de llistes cremallera suposarà un pas més per millorar la representació de les dones a les institucions catalanes en tots els nivells.

Apel·lem a la mobilització a favor dels drets de les dones, avui i cada dia de l’any, per seguir contribuint a una societat més justa i igualitària que faci de la República Catalana una República Feminista de dones i homes lliures.

Dones amb tots els drets! 8 de març de 2018


Manifestacions i concentracions

Barcelona

Acte institucional
Dimecres 7 de març, 18 h.
Institut Català de les Dones (auditori del Palau de la Generalitat)

Manifestació
Dijous 8 de març, 18.30 h
Pg. de Gràcia/Diagonal. Convocatòria d'Esquerra Republicana: 18.15 h. davant de la sortida de metro Diagonal (Palau Robert)

Tarragona

Lectura de manifest
Dijous 8 de març, 12 h. Pl. Font

Manifestació
Pl. Despullats/ Rambla nova (recorregut fins a la seu de la CEPTA)

Lleida

Acte institucional
7 de març, 17 h. Plaça 8 de març

Manifestació
8 de març, 18 h. Plaça Ricard Viñes

Girona

Manifestació
8 de març, 19 h. Plaça del Vi

Terres de l’Ebre

Acte Institucional
6 de març, 10.30 h. Tortosa, Auditori Felip Pedrell (pg. de Ribera, 11)

Castelló

Manifestació
8 de març, 13 h. Plaça de Maria Agustina

València

Manifestació
8 de març, 18 h. Parterre

Alacant

Manifestació
8 de març, 19 h. Davant les escales del Mercat Central

Illes

Manifestació
8 de març, 19 h. Palma, pl. d’Espanya

Manifestació
8 de març, 19 h. Eivissa, Vara de Rei