El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el Debat de Política General / Marc Puig
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el Debat de Política General / Marc Puig

Les millors 10 frases del president de la Generalitat durant el Debat de Política General al Parlament

En el seu discurs d'obertura del Debat de Política General al Parlament de Catalunya, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha desgranat l'obra del Govern republicà fins al dia d'avui, destacant especialment mesures que afecten la defensa de la llengua catalana; el reforç dels serveis públics, l'ocupació, l'habitatge i la indústria; la transició energètica; els drets de les dones; i la salut mental. També ha dedicat bona part de la seva intervenció al conflicte polític entre Catalunya i l'estat espanyol i ha posat sobre la taula la necessitat d'entrar a una nova fase de la negociació que abordi el fons del conflicte polític, que és de sobirania, i com resoldre'l democràticament.

  1. En els propers mesos, espero poder rebre al Palau de la Generalitat el president Puigdemont, la Marta Rovira i la resta d’exiliats i exiliades, com vaig fer amb els presos i preses polítics. Amb l’amnistia en camí, és l’hora d’entrar a una nova fase de la negociació que abordi el fons del conflicte polític. En la propera legislatura de l’Estat, s’ha d’arribar a un acord sobre les condicions en què Catalunya ha de poder decidir sobre el seu futur.
  2. Som a les portes de la Catalunya dels 8 milions, la Catalunya més diversa. Avui ha de prendre força la idea de nació cívica (la nació-projecte), contraposada a l’ultranacionalisme espanyol (el de la nació-imposició) que es manifestava diumenge a Madrid. La Catalunya del 8 milions s’explica, sobretot, per la voluntat col·lectiva de la ciutadania de construir conjuntament un futur compartit. La nació es construeix mirant el futur, i no el passat.
  3. Hem de redoblar tots els esforços perquè el català torni a guanyar presència en tots els àmbits de la societat i avanci cap a la plena normalització. Ultimem un pla per garantir que tothom pugui ser atès en català en el sistema de salut de Catalunya; hem fomentat la presència de pel·lícules i sèries doblades en català a les grans plataformes; hem reforçat la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; i aquest curs polític ha de veure la llum el Pacte Nacional per la Llengua. A nivell cultural, també transformarem ‘l’Escena 25’ ampliant la franja d’edat de cobertura fins als 30 anys.
  4. En la transformació social, estem en xifres històriques d’ocupació amb 3’75 milions d’afiliacions a la seguretat social; mai hi havia hagut tants metges, tants mestres i tants mossos servint a la ciutadania de Catalunya; i mai abans la Generalitat havia tingut una política d’habitatge tan ambiciosa. En la transformació verda, ja tenim 1.500 MW autoritzats i acabarem la legislatura havent autoritzat més de 3.000 MW d'energia neta i produïda a Catalunya. Al mateix temps, estem mobilitzant 2.400 M€, una inversió mai feta a la història, per preparar el país davant sequeres com la que estem patint.
  5. Volem treure l’habitatge de la pura lògica del mercat per protegir el dret a l’habitatge. Hem estat pioners a l’hora de regular el preu del lloguer per llei; i fins el 2026 incorporarem 10.000 nous pisos de lloguer social, un 18% més que el parc actual. Seguirem en aquesta línia i el proper pas ha de ser regular, encara millor i amb més intensitat, els habitatges d’ús turístic, i regular el lloguer de temporada per assegurar que es poden aplicar les polítiques de contenció de rendes.
  6. Si el darrer curs escolar serà recordat per alguna cosa és per mesures decisives per assegurar l’equitat educativa, com la gratuïtat de l’I2 o els vals per material escolar que van dirigits a que l’escola no suposi un cost afegit per cap família, a fer el sistema educatiu públic i gratuït per a tothom. La bona acollida del val escolar fa que repetim la mesura de cara el proper curs i l’ampliem a secundària, dotant-lo fins a 55 milions d’euros per tal que el val arribi als gairebé 800.000 alumnes del sistema educatiu de Catalunya.
  7. El gran repte que tenim de cara el proper pressupost de la Generalitat és augmentar els recursos totals disponibles, i això passa per corregir el dèficit fiscal crònic que pateix el país. 22.000 M€ que van a l’Estat en forma d’impostos i no tornen a Catalunya en forma de serveis o transferències. La xifra més alta de la història. És un fet històric, estructural, que cal corregir sense més dilació. També denunciem un cop més el maldecap quotidià que suposa Rodalies i exigim el traspàs integral del servei.
  8. La Generalitat ha triplicat els recursos per fer front a les violències masclistes. També, des del Departament d’Igualtat i Feminismes, hem impulsat l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que, entre d’altres, garanteix avui el dret de les dones a escollir el mètode d’interrupció voluntària de l'embaràs a tot el país, i estem provocant un canvi de paradigma, trencant tabús, amb l’educació sexual integral a les escoles. A més, impulsarem un pla pioner per fer realitat el dret a l’equitat menstrual i, a partir de principis del 2024, totes les dones podran recollir gratuïtament a les farmàcies del país productes reutilitzables per a la regla.
  9. En el marc del Pla Nacional de Salut Mental i Benestar Emocional, ja hem reforçat molts serveis, amb la incorporació de més professionals als CSMA i CSMIJ i posant especial èmfasi en la prevenció de les conductes suïcides i els Trastorns de Conducta Alimentària. L’objectiu és que abans de l’estiu tinguem definit i a punt de posar en funcionament el Pla 2024-2030.
  10. Hem de congratular-nos de l’impacte que està tenint el Pacte Nacional per a la Indústria, un acord històric que dona forma a una autèntica política industrial de país i que es tradueix en noves inversions, noves empreses i nous llocs de treball. El 2024 seguirem desplegant-lo, reforçant les línies d’ajut a la indústria i a la competitivitat de les empreses, les quals ja han augmentat un 190% respecte el 2020, i acompanyant els prop de 600 potencials projectes d’inversió a Catalunya que tenim en cartera.

Etiquetes