Josep Maria Jové, al Parlament / Marc Puig
Josep Maria Jové, al Parlament / Marc Puig

COMUNICAT

Esquerra Republicana celebra que el judici al Referèndum s'hagi ajornat per la coincidència amb el calendari de la campanya electoral. Esquerra Republicana considera que és una bona notícia que s’ajorni un dels molts judicis encara oberts per causes polítiques, que en aquest cas pretenia asseure al banc dels acusats els dirigents republicans Josep Maria Jové, Natàlia Garriga i Lluís Salvadó per l'1-O, però lamenta que per la sala presidida pel jutge Jesús María Barrientos no hagi estat prou motiu per la suspensió del judici ni la coincidència amb els plens dels Parlament ni la propera entrada en vigor de la llei d’amnistia.

De fet, des del primer dia, els republicans consideren que aquest judici no hauria hagut de tirar endavant -tampoc la fase d'instrucció ni la investigació prospectiva que va començar fa set anys- perquè organitzar un referèndum no és ni pot ser delicte. Pels republicans, a més, tirar endavant un judici contra Esquerra Republicana, en concret contra tres dirigents en actiu, hagués estat no només inacceptable pels fets polítics que s’hi jutjarien, sinó també perquè una de les parts acusadores és un partit que es presenta a les eleccions.

Esquerra també lamenta que el tribunal no hagi optat per la suspensió total del judici, tenint en compte que l'ajornament fins a les eleccions al Parlament situaria la vista a tocar de l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia. Mantenir el Judici al Referèndum sabent de la imminència de l’aprovació de la llei d’amnistia és insistir en la persecució política.

Per tot això, Esquerra Republicana, que des de fa més de quatre anys ha treballat per tenir una llei d'amnistia que posés el comptador a zero, demana que els tribunals l’apliquin sense dubtar i tan aviat com sigui possible. I que ho facin tant en aquesta causa com en les causes d'arrel política i per l’exercici de drets fonamentals que encara hi ha obertes.