La portaveu nacional d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta
La portaveu nacional d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta

La portaveu nacional d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, explica els punts clau de la Conferència Nacional del partit que es celebra els dies 30 de juny i 1 de juliol. La cita entre congressos del partit marca la línia estratègica a seguir i presenta xifres que demostren una alta participació i la bona salut organitzativa d'Esquerra Republicana

La portaveu nacional d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha explicat que aquest proper cap de setmana, Esquerra Republicana celebrarà la Conferència Nacional, la "trobada per debatre i fixar la línia estratègica a seguir per assolir l'objectiu primordial pel qual treballem, per tal de guanyar la llibertat i que Catalunya esdevingui una República independent”.

Vilalta ha explicat que la ponència estratègica és una guia per seguir el camí de la República, després dels aprenentatges de la tardor i sobretot, d'haver descobert la veritable cara d'un estat que està disposat a tot per la unitat d'Espanya fins i tot a carregar-se l'estat de dret per evitar l'ascens independentista i republicà. La portaveu republicana ha explicat que el text que resultarà del debat i la votació serà una guia per preparar-nos més i millor, per ser més i més forts per generar nous octubres, que sabem que arribaran, i guanyar de manera definitiva, perquè "vam votar República, vam decidir República, vam proclamar República, ens sentim República, però no l'hem poguda desplegar i per això ara ens toca Fer República".

En aquest sentit, la ponència, gràcies als consensos amb la militància, combina la força de l'1O, aquest moment fundacional de la República catalana, i la necessitat de ser més forts sense renunciar a cap via per fer la República. S'han inscrit més de 1200 persones alta participació que demostra la importància de l'esdeveniment i la voluntat de participar de la militància i simpatitzants d'ERC en col·laborar a construir la llibertat.

En aquesta nova etapa després de l'Octubre català Esquerra Republicana vol tornar a liderar el camí, a ser l'avantguarda per donar respostes després d'uns mesos amb moltes preguntes. Vilalta assegura que ERC fa un exercici de valentia per tal de posar una proposta de camí sobre la taula, "un exercici que demostra la nostra persistència, el nostre compromís, i la nostra voluntat de guanyar la llibertat, en un moment on ens voldrien atemorits i callats". I ha explicat que això s'està veient amb la repressió que pateix el partit i els seus dirigents. "Som el partit més castigat per la repressió, i això, lluny de fer-nos abandonar, ens referma en la nostra lluita i el nostre compromís, ens dóna el coratge per seguir més que mai sense i per no renunciar a cap via per fer real la República catalana", ha assegurat.

La Conferència nacional és una gran trobada per debatre i fixar la línia estratègica a seguir per assolir l'objectiu primordial de guanyar la llibertat i que Catalunya esdevingui una República independent
Marta Vilalta Portaveu Nacional d'Esquerra Republicana

Una cita en un moment clau per decidir l'estratègia

La Conferència Nacional recull idees centrals com que l'1 d'octubre és el moment fundacional i marca un abans i un després com a principal element de referència i font fonamental de la nostra legitimitat política; es constata que tot i l'1O i la proclamació de la independència, no hem pogut consolidar materialment la República i cal ser i més forts a través de les complicitats amb els actors 1O i 3O amb la unitat dels demòcrates, amb la defensa dels drets i les llibertats i enfortir-nos com a moviment, com a organització i com a país. Un punt central és la incorporació de la lluita feminista com a oportunitat per enfortir-nos i a la vegada, l'oportunitat de la República, per construir un país feminista.

Vilalta ha deixat ben clar que "el text no conté cap renúncia per cap concepte a cap via democràtica i pacífica per assolir la república catalana com a estat independent. El dret a l'autodeterminació ens pertany i som nosaltres els que l'hem d'exercir lliurement".

Esquerra Republicana segueix apostant com sempre ha fet per la negociació i el diàleg, hem de ser prou forts per obligar l'estat a negociar i que abandoni la via de la judicialització de la política i treballar des de totes les eines i espais possibles per desbordar el marc actual: fer República des del Govern, des de tots els nivells institucionals i des de la ciutadania.

Marta Vilalta ha explicat que el procés fins a arribar a la Conferència Nacional ha estat un procés encetat fa setmanes, un procés de debat, de recepció i negociació d'esmenes i de construcció col·lectiva, entre la militància i la direcció política, de l'horitzó dels pròxims mesos i anys. Un procés que vista l'alta participació (1.451 esmenes i 15 assemblees territorials) demostra la bona salut organitzativa d'Esquerra Republicana. La portaveu nacional del partit ha destacat les ganes de participar, d'implicar-se i de decidir i ser protagonista de totes les persones amigues, simpatitzants i militants que formen part de l'organització, de "participar en aquesta nova etapa que hem de viure la materialització i la consolidació de la República".