El president Aragonès en la conferència d'aquest dilluns al Col·legi d’Economistes de Catalunya / Arnau Carbonell
El president Aragonès en la conferència d'aquest dilluns al Col·legi d’Economistes de Catalunya / Arnau Carbonell

El president Pere Aragonès ha defensat el model de finançament singular com l’únic mecanisme capaç de donar resposta a les necessitats actuals de la societat catalana

El president Pere Aragonès ha defensat aquest matí, davant el Col·legi d’Economistes de Catalunya, la necessitat del finançament singular, que permetria a la Generalitat gestionar, recaptar i liquidar tots els impostos de la societat catalana enfront del sistema actual de finançament, que genera un dèficit fiscal anual de 22.000 milions d’euros.

Aquest model de sobirania fiscal total té l’objectiu de passar de gestionar el 9% dels impostos recaptats actualment al 100%, i destinar-los, entre altres coses, a revertir la sistemàtica manca d’inversions per part de l’Estat espanyol i reforçar l’estat del benestar català.

En aquest context, Aragonès ha instat a tots els partits catalans a sumar-se a la proposta i, específicament al PSC i a Salvador Illa, a explicar: “Per què els hi sembla bé mantenir aquest dèficit fiscal? Per què ens diuen que és un privilegi quan és una qüestió de responsabilitat?”, ha preguntat als socialistes.

 El president Aragonès aquest dilluns al Col·legi d’Economistes de Catalunya / Arnau Carbonell
El president Aragonès aquest dilluns al Col·legi d’Economistes de Catalunya / Arnau Carbonell

A més a més, en el seu discurs, el president ha defensat el creixement sostingut de l’economia catalana: “L’economia catalana és més forta avui que fa 10 anys. I podria ser-ho més sense el dèficit fiscal”, remarcant també que aquesta creix per sobre de la mitjana de la Unió Europea i de l’Estat espanyol i que en els últims tres anys ha generat 316.000 llocs de treball, més de 100.600 milions d’euros en exportacions i 6.400 milions d’euros en inversions estrangeres.

Aragonès també ha destacat l’esforç que s’han dut a terme en l’última legislatura per tal de posar els serveis públics catalans al dia, amb la contractació de 24.000 sanitaris, 9.500 professors i 18.600 Mossos d’Esquadra, la reducció de les llistes d’espera en dependència o la gratuïtat de l’I2, entre altres mesures.

Unes mesures, ha afegit el president, que s’han pres: “Sense incrementar impostos, amb una reducció del deute públic i deixant enrere l’austeritat i apostant clarament per unes polítiques expansives però alhora responsables i sostenibles”, ha conclòs.

Etiquetes