El president Aragonès a Madrid / Arnau Carbonell
El president Aragonès a Madrid / Arnau Carbonell

El president Pere Aragonès explica a Madrid la proposta de finançament singular i defensa una sobirania fiscal plena per Catalunya

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presentat el model de finançament singular, que suposaria que el Govern de la Generalitat recaptés i gestionés tots els tributs que genera la ciutadania catalana, tal com ja passa al País Basc i Navarra, i que ha de ser una fita més en la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya. Ho ha fet des de Madrid en una conferència organitzada per Europa Press.

Aragonès ha lamentat que el model de finançament actual genera 22.000 milions d’euros anuals de dèficit fiscal, així com els incompliments crònics de l’Estat amb les inversions a Catalunya i ha insistit en la necessitat d’establir una relació bilateral amb l’Estat: “En relació amb l'execució pressupostària, els governs del Partit Socialista actuen de la mateixa manera que el Partit Popular. No serveix de res pressupostar més si es gasta el mateix, és a dir, poc, tard i malament”.

En aquest sentit, ha recalcat la urgència del finançament singular davant el sistema injust i arbitrari de l’Estat espanyol, que no respon a les necessitats de l’economia catalana. Catalunya ha de “poder decidir sobre tots els tributs i adaptar-los a la realitat del nostre model productiu”.

 El president Aragonès durant la seva intervenció / Arnau Carbonell
El president Aragonès durant la seva intervenció / Arnau Carbonell

El finançament singular suposaria una millora en l’economia catalana, que actualment ja creix per sobre de la de l’Estat i la Unió Europea i té l’atur més baix en els últims 16 anys, entre altres dades rellevants.

En matèria de serveis públics, el president ha insistit en l’aposta pel model del benestar amb 24.000 sanitaris nous, la gratuïtat de l’Infantil 2 o la reducció de les llistes d’espera de dependència en aquesta legislatura. Uns avenços que s’han fet mentre es reduïa el deute públic de la Generalitat.

Finalment, el president ha destacat la capacitat que ha tingut el Govern d’Esquerra Republicana per tal d’assolir fites considerades impossibles en el marc de la taula de negociació, com la supressió del delicte de sedició, els indults o la llei d'amnistia, aprovada el passat dijous i que ens permet acabar amb la fase de judicialització del conflicte.