Com puc votar per correu a les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig?

Segueix els següents passos per sol·licitar i exercir el vot per correu si no podràs votar presencialment

El pròxim 12 de maig se celebraran les eleccions al Parlament de Catalunya. Si aquell dia no seràs a la teva població i, per tant, no podràs votar presencialment, aquí t’expliquem com demanar i exercir el vot per correu. Aquestes eleccions són importants per decidir el futur de Catalunya, no perdis l'oportunitat d'exercir el teu dret a vot!

Per votar per correu has de ser major d’edat el dia de les eleccions i estar inscrit en el cens electoral.

Has de seguir aquests passos:

 1. Demana el teu vot a les oficines de Correus amb el teu DNI abans del 2 de maig. També ho pots fer a través del seu web si tens el DNI electrònic o un certificat digital vàlid, com pot ser l'IDCAT (si no el tens, el pots demanar aquí). Recorda, un cop la teva sol·licitud sigui acceptada, ja no podràs votar presencialment.
 2. A l’adreça postal que hagis indicat (pot ser de casa, de la feina o d’un apartat postal) rebràs una papereta de cada formació política, un sobre de votació, el certificat conforme s’ha demanat el vot per correu, un altre sobre més gran que contindrà la informació de la teva mesa electoral i, finalment, un full explicatiu.
 3. Escull la papereta que vulguis, introdueix-la al sobre de votació i tanca’l. A continuació, introdueix el sobre de votació i el certificat d’inscripció al cens a l’altre sobre, el gran, que conté la direcció de la mesa electoral. Sobretot, no incloguis cap document acreditatiu de la teva identitat dins del sobre de votació.
 4. Abans del 8 de maig porta presencialment el sobre gran a una oficina de Correus.

 Com puc votar per correu a les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig?

Les persones afectades per malaltia o incapacitat, acreditades mitjançant un certificat mèdic oficial, que no puguin acudir a una oficina de Correus per sol·licitar personalment el vot per correu, també podran votar. Com?

 • La sol·licitud d'inscripció en el cens la pot fer una altra persona, en nom de l'elector o electora.
 • La persona ha d'estar autoritzada mitjançant un document notarial o consular, que s'estendrà individualment en relació amb cada elector o electora.
 • A continuació, la persona autoritzada seguirà el mateix procediment previst per al vot per correu.

A més, les persones amb discapacitat visual inscrites en el cens electoral que coneguin el sistema de lectoescriptura Braille i tinguin reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33% o estiguin afiliades a l'ONCE podran sol·licitar el procediment de vot accessible entre el 19 de març i el 15 d’abril a través del telèfon gratuït 900 500 912.


Si votes des de l’estranger (CERA)

Si resideixes permanentment a l’estranger, també pots votar. Per fer-ho, has d’estar inscrit al Cens d’Electors Residents Absents (CERA) i comprovar que figures al cens de la teva oficina consular. Aquestes són les passes a seguir:

 • Revisa que ets al cens corresponent del 25 de març a l’1 d’abril (inclòs).
 • Rebràs la documentació a l’adreça que consta al Registre de matrícula consular, sense haver de fer cap tràmit.
 • Tens fins al 7 de maig per votar per correu. Cal seguir les instruccions de més amunt, amb la diferència que el sobre s’envia a l’oficina o secció consular.
 • O bé pots votar presencialment entre el 4 i el 9 de maig, entregant els sobres corresponents a les ambaixades, oficines o seccions consulars o lloc habilitat que et pertoqui.
 • Si ets resident a l’estranger però estàs a l’Estat durant el procés electoral, pots demanar el vot per correu com la resta de ciutadans seguint les instruccions de més amunt.


Si ets resident temporal (ERTA)

 • Sol·licita l’exercici del dret de vot abans del 13 d’abril a l'oficina consular. Cal que t'inscriguis en el Registre de matrícula consular com a no resident, gestió que es pot fer en el mateix moment en què se sol·licita el vot.
 • Abans del 30 d’abril rebràs la documentació a l’adreça que hagis indicat i podràs seguir el procediment del vot per correu. El termini també finalitza el 8 de maig.
 • Recorda que ha de constar en el sobre un mata-segells o una altra inscripció oficial que certifiqui que l’enviament s’ha fet dins del termini previst.