Forcadell ha denunciat que el govern de l’Estat ha incomplert 34 sentències del TC sense conseqüències, fent evident la doble vara de mesurar de la justícia

Els agents de la Guàrdia Civil dels escorcolls del 20S han estat els protagonistes en la divuitena jornada del judici a la democràcia. Uns testimonis que, com explica el portaveu jurídic d’Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena, són la carta de l’acusació per “acreditar una violència que tothom sap que només va ser per part de les forces i els cossos de seguretat de l’Estat”. Això ha quedat en evidència amb el relat que han fet d’una violència que no va existir, descrivint com una situació de “terror total” o de “setge” la concentració davant la seu del Departament d’Exteriors el 20 de setembre.

Enmig de la narració èpica i terrorífica dels fets per part dels agents responent a la Fiscalia, han deixat anar perles com “denotaven violència, no era una cara normal” per descriure les persones que estaven concentrades i justificar que, per ells, “es preveia que hi hauria actes violents” i que “podien assaltar” el departament.

Arribaran testimonis de les acusacions per acreditar una violència que tothom sap que només va ser per part de les forces i els cossos de seguretat de l’Estat
Joan Ignasi Elena Portaveu jurídic d'Esquerra Republicana

Ara bé, els mateixos policies s’han desfet en alguns moments davant de les preguntes de les defenses. L’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, ha desmuntat un dels agents, que de sobte no recordava res: “el temps és relatiu” o “pot ser” han estat algunes de les respostes estrella sobre l’any i mig d’investigació del jutjat número 13 i la seva pròpia participació en el cas. Tan inversemblant ha estat, que ha arrencat els riures de la sala i desconcertat el mateix Marchena.

Per la seva banda, avui la presidenta Carme Forcadell ha denunciat, a través d’un article, que el govern de l’Estat ha incomplert 34 sentències del TC sense conseqüències, fent evident la doble vara de mesurar de la justícia. Unes vulneracions que Rajoy va afirmar, en seu judicial, que desconeixia. “En aquest cas, no va ser requerit per part de ningú sobre la necessitat que digués la veritat”, remarca Joan Ignasi Elena. “El govern de l’Estat ha vulnerat moltes sentències sense cap altra conseqüència que l’oblit, fins i tot per part del president del govern”, sentencia Elena.