L'eurodiputat d'Esquerra Republicana, Jordi Solé, al Parlament Europeu
L'eurodiputat d'Esquerra Republicana, Jordi Solé, al Parlament Europeu

La Posició Comuna de la Unió Europea sobre exportació d'armes és clara: els estats membre no poden vendre armes a països que estiguin en guerra. Amb tot, entre 2018 i 2019, dues empreses privades espanyoles (Everis i NTGS) van formar soldats saudites que després van participar a la guerra del Iemen. Es tracta d'un entrenament que es va dur a terme en un camp de l'exèrcit espanyol a Saragossa, segons va publicar elDiario.es. Un cop entrenats en l’ús de les armes que aquestes empreses havien venut al Ministeri de l’Interior de l’Aràbia Saudita, els soldats, que eren membres de la Guàrdia Fronterera Saudita, eren enviats a la frontera del Iemen per participar en un conflicte que, segons Nacions Unides, ja ha causat més de 233.000 morts i en què la coalició liderada per l’Aràbia Saudita ha comès diversos crims de guerra.

"És una vergonya que l'estat espanyol se salti la normativa sobre exportació d'armes. El cas dels entrenaments en una base militar espanyola de soldats saudites que després han participat a la guerra del Iemen és especialment greu perquè la posició comuna europea sobre el control d’exportació d’armes -que és legalment vinculant- prohibeix la venda d’armes a països en guerra. I l'estat espanyol, compartint el podi amb França i el Regne Unit, destaca per continuar venent quantitats enormes d’armes i equipament militar a l’Aràbia Saudita", ha lamentat l'eurodiputat d'Esquerra Republicana Jordi Solé.

Mentre diversos estats membre ja han imposat embargaments d'armes a l'Aràbia Saudita, l'estat espanyol ha continuat venent armes i ha ofert formació militar a l’Aràbia Saudita. Per això, Solé ha denunciat al cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, que l'Estat no respecti la normativa comunitària pel que fa a l'exportació d'armes i li ha demanat que actuï davant l'incompliment de la Posició Comuna per part d'Espanya.

"El 'gobierno más progresista de la historia' hauria de ser més valent i acabar amb aquesta complicitat escandalosa amb la indústria militar, i estripar els contractes amb països que estan en guerra, que cometen atrocitats contra població civil, i que internament discriminen dones i minories, persegueixen la dissidència i reprimeixen drets i llibertats", ha afegit l'eurodiputat d'Esquerra.

La pregunta liderada per Solé ha comptat amb el suport d'una desena d'eurodiputats del grup Verds/ALE que, en la seva feina parlamentària, treballen de prop amb els temes de drets humans, seguretat i defensa: Alviina Alametsä, Heidi Hautala, Pierrette Hersberger - Fofana, Katrin Langensiepen, Diana Riba, Mounir Satouri, Ernest Urtasun i Salima Yenbou.

Etiquetes