Esquerra Republicana celebra l'aval del Parlament a l'amnistia i a un referèndum per resoldre el conflicte polític amb l'Estat

L'hemicicle aprova dues propostes per desencallar el conflicte polític, en l'última jornada de Debat de Política General

Esquerra Republicana valora de forma positiva que el Parlament hagi aprovat dues propostes de resolució que busquen fixar les eines per desencallar el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. La primera fase és l'amnistia, i així ho ha avalat el Parlament en un text presentat per la majoria independentista i amb el suport dels comuns. I el segon, la defensa de l'autodeterminació perquè Catalunya decideixi el seu futur en referèndum.

En aquest sentit, la proposta d'Esquerra i Junts, apunta cap a un referèndum acordat amb l'Estat, insta el Govern a fer totes les accions per fer-ho realitat, i també ho estableix com a condicions per a la investidura i per obrir la legislatura espanyola.

"Dimarts el President de la Generalitat explicitava que en la propera legislatura espanyola s’havien de fixar les condicions perquè Catalunya pugui votar, i avui ho refermem i ho portem a votació i aprovació d’aquest Parlament; sabem que la solució democràtica passa per amnistia i referèndum, aquestes són les condicions per obrir la legislatura espanyola; és voluntat política", ha conclòs la portaveu parlamentària dels republicans, Marta Vilalta.

Durant la seva intervenció, la portaveu ha ressaltat també la voluntat d’Esquerra per continuar aconseguint consensos parlamentaris i grans acords de país, així com el compromís del Govern amb una agenda política republicana, social i feminista. “No confonguin manca de rumb, amb visions diferents del rumb que cadascú vol per aquest país", ha recordat a l'oposició. De fet, és lògic que les posicions siguin diferents entre els grups parlamentaris: “Junts vol abaixar impostos als rics, i nosaltres no; el PSC aposta per tancar el Pla Pilot de la Renda Bàsica, i nosaltres per mantenir-lo”, ha afegit la portaveu dels republicans.

  Esquerra Republicana celebra l'aval del Parlament a l'amnistia i a un referèndum per resoldre el conflicte polític amb l'Estat

La sociovergència, a la contra


En aquest sentit, durant les votacions al ple els republicans han donat suport a mesures d'altres grups parlamentaris tant de caire social com nacional per responsabilitat política -excepte Cs, PP i l'extrema dreta. També constaten que Junts i PSC han fet pinça a la contra a bona part de les propostes dels republicans. N'és exemple que hagin tombat una proposta sobre aconseguir un finançament singular per a Catalunya que acabi amb el dèficit fiscal injust, així com que s'acabin greuges de l'Estat en casos com la dependència o com la necessària transferència al Servei Català de Trànsit i als Agents Rurals de totes les competències i el pressupost; o mesures sobre habitatge social salut mental o suport a l'esport femení.

"Tanta evidència és que no hi ha una majoria de suport estable al Govern, com que no hi ha una majoria alternativa; o dit d’una altra manera, qualsevol majoria que pugiuin sumar és a la contra, per frenar, per impedir, … no pas per construir", ha apuntat Vilalta.

Sí que s'han aprovat propostes d’Esquerra Republicana per garantir el dret que tothom pugui ser atès en català al sistema de Salut, així com potenciar el Consorci de Normalització Lingüística o defensar la llengua en el camp de la justícia, el sistema universitari o el món del cinema, entre altres. A més, els republicans han reunit un consens ampli per continuar reclamar a l’Estat el traspàs del servei de Rodalies. L’hemicicle també ha validat la mesura que fa uns dies va anunciar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per ampliar el programa cultural per a joves ‘Escena 25’ fins als 30 anys.