Junqueras: ‘Cal un compromís ètic en política, tenim l’obligació de no trair la confiança dels electors que ens atorguen la responsabilitat de representar-los ‘

El President del Grup Parlamentari d’ERC, Oriol Junqueras, en la seva intervenció durant la compareixença del President de la Generalitat per exposar el resultat de les cimeres i les propostes per a la regeneració democràtica ha destacat que ‘ERC sempre ha estat compromesa amb els valors de la transparència, la regeneració democràtica, i el màxim respecte per la cosa pública. Sense esfera pública no hi ha país, ni hi haurà estat. Som servidors del bé comú. És la nostra obligació no trair la confiança dels electors, dels que ens atorguen la responsabilitat de representar-los en la vida política i la gestió pública’.

Junqueras ha destacat que la clau de volta de la transparència de les bones pràctiques que per a recuperar la confiança de la ciutadania en les seves institucions és el compromís ètic dels polítics, una figura que en molts països ja funciona. ‘El millor és el compromís ètic de cadascú. El compromís de no fallar personalment, com a partit i com a govern, a l’esperit de les lleis, a la ètica de la bona política i a la ètica del bon Govern. Els nostres conciutadans es mereixen poder comprovar i avaluar-lo per ells mateixos en el dia a dia de la nostra acció. Podem fer protocols, codis de bones pràctiques, acordades entre partits. Però la garantia serà sempre el compromís ètic de cadascú, molt més enllà del que no és il·legal’.

El President del Grup Parlamentari d’ERC ha recordat la trajectòria d’ERC que els darrers 10 anys ha estat ‘una lluita solitària, sorda i constant davant els grans partits, tant aquí com a Madrid’ i ha recordat com ERC ha abanderat la creació de l’Oficina antifrau, de la prohibició de les donacions anònimes, de les comissions d’investigació per posar llum a presumptes irregularitats en l’àmbit de la sanitat o el Palau, fins en la legislatura present, la proposició de llei amb ponència conjunta sobre la transparència i l’accés a la informació pública.

Junqueras ha destacat que ‘de les propostes presentades, ERC troba a faltar-ne una de clau en l’àmbit de la Contractació pública com és la figura dels Pactes d’Integritat’. En un país on la contractació d’obra pública ha estat sota sospita calen acords entre el Govern o els Departaments del Govern i tots els licitadors per a un contracte del sector públic, cal establir la figura dels Pactes d’Integritat.

El líder d’ERC ha explicat que un Pacte d’Integritat estableix els drets i obligacions en el sentit que cap de les parts del contracte pagarà, oferirà, exigirà o acceptarà suborns, ni participarà amb els competidors per obtenir el contracte. A més, els licitadors estan obligats a revelar totes les comissions i despeses similars pagats per ells en relació amb el contracte. Si no es compleix un Pacte d’Integritat es preveuen un seguit de sancions: la negació o la pèrdua de contracte, la pèrdua de la garantia de l'oferta i la fiança de compliment, fer front a la responsabilitat per danys al principal i els oferents competidors, la inhabilitació del funcionari infractor durant un període adequat de temps, i la confecció d’una llista de mals licitadors, o l’homologació de bons licitadors.

El descrèdit de la política rau en el fracàs dels mecanismes de control democràtic a què han d’estar sotmesos els poders executius, legislatius i judicials. Estem en un estat on malauradament els controls creuats entre poders no funcionen. On el poder judicial no va fer cap mena de transició democràtica. Els problemes de la democràcia es resolen amb més democràcia. El dret a decidir és i així ho entenem a ERC un dret fonamental però també l’entenem com una fórmula de regeneració democràtica’, ha reblat Junqueras.